Back BesplatanSport.com

Visoka prevalenca nedostatka vitamina D kod mladih sportista

(1 Glas)
Visoka prevalenca nedostatka vitamina D kod mladih sportista

Suplementacija u sportu predstavlja trend koji ne zastareva već više od 50 godina. U svakodnevnom kontaktu sa sportistima svih uzrasta možemo se uveriti da velika većina njih koristi neki sportski suplement od kog očekuju da dovede do povećanja mišićne mase, izdržljivosti, bržeg sagorevanja masnih naslaga ili jednostavno poboljšanog zdravstvenog statusa (vitamini i minerali). Takođe, različita istraživanja ukazuju da na uzorku vrhunskih sportista između 80 i 99% njih redovno koristi neki dodatak ishrani.  I dok se u skoro svim popularnim pa i naučnim časopisima uglavnom razmatra potreba za unosom dodatnih količina proteina, kreatina, sagorevača masti i sličnih suplemenata, nešto ređe se govori o potrebi predohrane određenim vitaminima (isključujući možda vitamin C koji već dugi niz godina iz neznanih razloga igra ulogu ultimativnog čuvara zdravlja). Ovo je posebno naglašeno za vitamin D, uprkos jasnim dokazima da pozitivno utiče na sportsko postignuće (brzina, apsolutna i eksplozivna snaga) i na smanjenu incidencu respiratornih infekcija na uzorku sportista. Na sreću, nedavno objavljeno istraživanje malo je promenilo sliku o zastupljenosti vitamina D u naučnim radovima.
Grupa istraživača sa Univerziteta u Jerusalimu (Izrael) utvrđivalo je prevalencu nedostatka vitamina D na uzorku mladih sportista. Iznenađujuće, rezultati su pokazali da čak 73% ispitanika ima manjak vitamina D, koji je uz to povezan i sa nedostatkom gvožđa. Prevalenca je dvostruko veća kod mladih sportista angažovanih u sportovima koji se sprovode u zatvorenim prostorima i naročito u zimskom periodu. «Izgleda da je umesto uobičajenog uzimanja proteinskih šejkova, kreatinskih preparata, sagorevača masti i sličnih suplemenata poželjno da mladi sportisti dodatno unose gvožđe i vitamin D, naročito u zimskim mesecima», zaključuju autori studije.
Istraživanje je objavljeno u septembarskoj svesci časopisa Clinical journal of Sports medicine za 2010 godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-31
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori