Back BesplatanSport.com

Top 5 zdravih voćki koje možete jesti za doručak

(0 glasova)
Top 5 zdravih voćki koje možete jesti za doručak

Da li ste znali da voće takođe može biti dobar izbor kada je u pitanju zdrav doručak? Voće sadrži vitamine i minerale koji će poboljšati vaše telesne funkcije i održati vas sitim do ručka. Osim toga, voće je poznato po svojim zdravstvenim koristima i po tome da može sprečiti pojavu mnogih oboljenja. Takođe, voće sadrži vlakna koja mogu da uspore proces varenja i na taj način da vam pruže osećaj sitosti, a samim tim imaće i blagotvoran uticaj na vaše kilograme. U ovom tekstu ćemo vam reći koje su to voćke dobre da jedete ujutru i na koji način ih treba konzumirati.

Banana. Jedan od predloga za zdrav doručak je banana, koja sadrži velike količine magnezijuma, kalijuma, kao i hranljivih vlakana. Zahvaljujući vlaknima, banana će vam pružiti osećaj sitosti duže vreme, a preporučuje se da za doručak pojedete jednu ili dve banane. Nutricionisti takođe preporučuju da se uz banane ujutru pojede i ovsena kaša ili puter od kikirikija, kako bi se sprečilo da dođe do naglog skoka šećera u krvi.

Ananas. Ananas je lagano i zdravo voće koje predstavlja ne samo letnju poslasticu nego i ukusan doručak koji će vas snabdeti potrebnim vitaminima i mineralima.

Jabuka. Zahvaljujući vlaknima koja sadrži, jabuka će regulisati varenje i stabilizovati nivo šećera u krvi. Ukoliko niste navikli da imate obilan doručak, jabuka predstavlja odličan izbor. Takođe, jedna ili dve jabuke za doručak će smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara kao i od mnogih drugih bolesti.

Pomorandža. Ovo citrusno voće će od ranog jutra dati veliki energetski podstrek vašem organizmu. Poznato je da su pomorandže sjajan izvor vitamina C. Dve pomorandže za doručak mogu delovati blagotvorno na vaš organizam i ojačati vaš imunitet. Takođe, ukoliko svakoga jutra jedete pomorandže, sigurno ćete uspeti da snizite holesterol i da sprečite pojavu raka debelog creva.

Bobičasto voće. Bobičasto voće je takođe dobar izbor ukoliko ste odlučili da uvedete voćni doručak u svoju ishranu. Borovnica je bogata antioksidantskim svojstvima i pomoći će vam da snizite nivo šećera u krvi i da zaštitite srce. Takođe, i druge vrste bobičastog voća poput grožđa i ribizli će blagotvorno delovati na vaše srce ali i na celokupno zdravlje.


Kao što ste videli, voće može biti jako korisno ako se jede ujutru na prazan stomak, jer u tom slučaju naš organizam će uzeti ono najbolje iz voća. Ipak, neki stručnjaci ne preporučuju da se za doručak jede samo voće jer tada može doći do naglog porasta šećera u krvi i do pada energije. Prema njihovom mišljenju, najbolje je voće za doručak kombinovati sa mlekom, jogurtom i sa ovsenom kašom. Ovsene pahuljice u kombinaciji sa bobičastim voćem ili narendanom jabukom mogu biti jako ukusne. Takođe, možete mešati razne vrste voća i praviti šejkove koji će blagotvorno delovati na vaš organizam i na vaše celokupno zdravlje.
Ne zaboravite da je glavno pravilo da se voće uzima na prazan želudac i nikako ga ne treba jesti posle nekog drugog obroka jer u tom slučaju može usporiti varenje i izazvati kiselinu u želucu. Takođe, voće uvek jedite sveže jer tako ćete iskoristiti maksimum njegovih blagodeti i nećete poremetiti svoj metabolizam.

Izvor: Kalorijskatablica.com

 

Pin It
2017-02-22
ponedeljak, 22 februar 2016 00:00

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori