Back BesplatanSport.com

Aminokiseline razgranatog lanca za smanjenu upalu mišića

(0 glasova)
Aminokiseline razgranatog lanca za smanjenu upalu mišića

Verovatno da ne postoji osoba koja barem nekoliko puta nije osetila neprijatan bol u mišićima poznatiji kao upala mišića (eng. delayed onset muscle soreness). U zavisnosti od tipa i intenziteta aktivnosti koja je prethodila ispoljavanju upale mišića, moguće je iskusiti neprijatnost od nivoa tek neznatnog «zatezanja» aktiviranih mišića nekoliko sati nakon vežbanja do veoma izraženog bola koji uz smanjenu funkcionalnu sposobnost praktično onemogućava osobu da trenira poželjnim intenzitetom i nekoliko dana. Stoga je, naročito za sportiste, važno utvrditi mogućnost izbegavanja ili ublažavanja ove pojave različitim trenažnim i netrenažnim sredstvima. U tom smislu, jedno nedavno objavljeno istraživanje ukazuje na značaj načina ishrane u smanjenju efekata upale mišića.
Grupa istraživača sa Univerziteta Birmingem (UK) predvođena jednim od najvećih imena u oblasti ishrane u sportu, profesorom Askerom Jaukendrupom, utvrđivala je uticaj unošenja aminokiselina razgranatog lanca (BCAA) na ispoljavanje upale mišića nakon ekscentričnog treninga snage (režim mišićne kontrakcije koji je uglavnom odgovoran za ispoljavanje ovog fenomena). Rezultati istraživanja pokazali su da unos BCAA 30 min pre treninga, 1,5 sat nakon treninga i pre spavanja dovodi do značajno manje senzacije bola u narednim danima. Senzacija bola kao posledice upale mišića je jedan od glavnih razloga smanjenog intenziteta treninga u sledećih nekoliko dana  a time i efikasnosti trenažnog procesa. Izgledas da jedan deo odgovora kako uticati na efikasnost trenažnog procesa leži i u unosu BCAA u danima kada se sprovode opterećenja sa izraženom ekscentričnom kontrakcijom!
Istraživanje je objavljeno u majskoj svesci časopisa Medicine &Science in Sport& Exercise za 2010 godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-31
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori