Back BesplatanSport.com

Dve čaše mleka za bolju telesnu kompoziciju žena

(0 glasova)
Dve čaše mleka za bolju telesnu kompoziciju žena

Svedoci smo sve izraženijeg trenda da osobe ženskog pola dolaze u fitnes centre ne da bi se bavile «ženskim» rekreativnim aktivnostima poput aerobika već da bi treningom sa opterećenjem popravile telesnu kompoziciju i zdravstveni status.Ovo je u potpunosti u skladu sa preporukama vodećih svetskih organizacija (ACSM, ECSS) koje sprovode čitave kampanje promocija treninga sa opterećenjem za osobe ženskog pola svih uzrasta. Jedno novije istraživanje daje i dodatne preporuke vezane za unos određenih namirnica neposredno nakon ove vrste treninga.
Grupa istraživača sa Univerziteta Mekmaster, Kanada (Mcmaster,Canada) predvođena prof. Markom Tarnopolskim, utvrđivala je uticaj unosa 500ml nemasnog mleka neposredno nakon treninga snage u toku 12 nedelja na uzorku odraslih osoba ženskog pola , Rezultati su bili više nego iznenađujući. Žene koje su unosile mleko ostvarile su značajno veći porast mišićnog tkiva od osoba koje su unosile istu količinu energetskog napitka, Takođe, ove osobe su ostvarile i značajno veći gubitak masnih naslaga pa je praktično neto efekat kod njih nakon trenažnog procesa bila nepromenjena telesna masa uz značajno poboljšanu telesnu kompoziciju. Izgleda da je unos mleka od značaja za povećanje efekata treninga snage kako sa aspekta dobijanja mišićne mase tako i sa aspekta mršavljenja.
Istraživanje je objavljeno u junskoj svesci časopisa Medicine and Science in Sports & Exercise za 2010 godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-31
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori