Back BesplatanSport.com

Čokolada kao čuvar zdravlja

(0 glasova)
Čokolada kao čuvar zdravlja

Svi smo svedoci narastajuće količine informacija u medijima vezano za zdravstvene efekte pojedinih namirnica. Takođe, sve veći broj medija objavljuje i liste tzv. «super namirnica» tj. namirnica koje ostvaruju izrazito povoljan efekat na zdravstveni status ljudi. Jedan od glavnih kriterijuma za ulazak na ove liste jeste i antioksidantni kapacitet namirnice, pri čemu se uglavnom u samom vrhu liste nalazi različito voće.Međutim, nedavna studija je pokazala da izgleda na sam vrh liste treba staviti - čokoladu. Grupa istraživača centra za zdravlje i ishranu (Hershey, USA) komparirala je antioksidantni kapacitet kakao praha i  različitih vrsta čokolade sa istom količinom voća najvećeg antioksidantnog kapaciteta (borovnica, brusnica i nar).
Rezultati istraživanja utvrdili su da kakao prah ima značajno veći antioksidativni kapacitet od iste količine praha dobijenih iz ove tri vrste voće. Od svih vrsta čokolade, crna čokolada ima najveći antioksidativni kapacitet. Takođe, utvrđeno je da proizvodi od kakao praha (čokolada, drugim rečima) takođe ima i značajno veću koncentraciju flavanola od svih ostalih testiranih preparata. Flavanoli igraju značajnu ulogu u elastičnosti arterija, poboljšanoj lokalnoj cirkulaciji, smanjenju krvnog pritiska i čitavom nizu drugih pozitivnih efekata po zdravstveni status.  Izgleda da čokoladu zaista treba da posmatramo kao «super namirnicu» i njeno konzumiranje (naravno, ne u preteranim količinama) kao svojevrsan medikamentozni tretman, a ne prosto zadovoljavanje ljudske potrebe za slatkim.
Istraživanje je objavljeno u februarskoj svesci časopisa Chemistry Central Journal za 2011 godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-31
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori