Back BesplatanSport.com

Uticaj gvožđa na sportski rezultat

(0 glasova)
Uticaj gvožđa na sportski rezultat

Tokom prošle godine započeto je zanimljivo istraživanje na Institutu za sport Australije u Kamberi o uticaju gvožđa na sportske performanse vrhunskih sportista. Rezultati bi trebalo da pokažu razliku između grupa sa jedne strane podvrgnutih direktnom primanju gvožđa u krv a sa druge strane plasibo grupama. Većina ispitanjika su plivači dugoprugaši kao i njihove kolege atletičari, trkači dužih distanci.

Svi se dobro sećamo Olimpijade u Londonu i srceparajućeg performansa triatlonke Pole Findlej, kojoj je nakon takmičenja ustanovljen ogroman nedostatak gvožđa u organizmu. To govori da se čak i sportisti sa najsofisticiranijim timovima bore sa dijagnozom ovog problema. Standardni testovi koji ukazuju na nivo gvožđa u krvnom serumu ne pokazuju uvek znakove za uzbunu kada bi to trebalo.

Ljudskom organizmu je potrebno gvožđe kako bi se stvorila crvena krvna zrnca koja su bogata hemoglobinom koji vrši transport kiseonika kroz organizam. Nedostatak hemoglobina u krvnom serumu smatra se anemijom (slabost, umor) koja je izazvana nedostatkom gvožđa.
To deluje vrlo jednostavno, međutim, priča je mnogo komplikovanija kada su u pitanju sportisti koji imaju konstantan napor na granicama svojih fizioloških mogućnosti. Tokom velikog opterećenja telo sportiste se adaptira time što povećava ukupnu količinu krvi u venama i arterijama što dovodi do povečanja crvenih krvnih zrnaca u istim sudovima. To dovodi do toga da i pored toga što količina hemoglobina u organizmu ostaje ista, više gvožđa je potrebno orhanizmu da bi funkcionisao. Tada se poseže za rezervama gvožđa, gde i nastaje problem.
Gvožđe igra mnogo veću ulogu u organizmu sportiste od same proizvodnje crvenih krvnih zrnaca. Ono je takođe uključeno u metabolizam mišićne kontrakcije, potrošnju energije, funkcije imunološkog sistema kao i neke funkcije CNS-a.

Studija sprovedena u Australiji kao i mnoge studije iz Švajcarske i Kanade su pokazale da i pored toga što je normalna količina hemoglobina u krvnom serumu, organizam može patiti od nedostatka gvožđa u depoima. Problem je kada se tokom ekstremnog fizičkog napora poseže za depoima gvožđa koji su prazni iako su rezultati pokazali normalan nivo hemoglobina u krvi. Dakle zaključak je da telo koristi svu raspoloživu količinu gvožđa primarno za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i tokom velikog napora u nedostatku gvožđa zanemaruju se njegove druge funkcije.

Međutim, ovi rezultati ne znače da je potrebno unositi enormne količine gvožđa u organizam. Prevelike količine gvožđa su jednako štetne kao i premale količine, tako da treba biti obazriv.
Potrebo je voditi računa ne samo o unosu gvožđa več i o njegovoj apsorpciji. Na primer, vitamin C pomaže apsorpciju gvožđa dok na primer kafa i čaj usporavaju istu aiko imaju neke druge koristi.

Nivo gvožđa je potrebno redovno kontrolisati ali u isto vreme i slušati organizam sportiste. Sve signale treba ozbiljno shvatiti i posvetiti im pažnju kako bi predupredili eventualne probleme i nemogućnost pravilnog funkcionisanja organizma sportista pri velikin opterećenjima.

Hvala vam što pratite naš blog, sva pitanja i sugestije su dobrodošli.
Đorđe Agbaba

Pin It
MSc Đorđe Agbaba

Đorđe Agbaba rođen je 1987-e godine. Završava Osnovnu školu “23. Oktobar” u Sremskim Karlovcima, a nakon završene Srednje ekonomske škole “„Svetozar Mileti攓 u Novom Sadu 2006-te godine, upisuje Fakultet Sporta i Fizičkog Vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu gde je diplomirao 2010-te godine na odseku plivanje sa ocenom 10 i prosekom svih ocena 9,15.Zahvaljujući viskom proseku na osnovnim studijama i dotadašnjem sportskom iskustvu i rezultatima, Đorđe iste godine upisuje master studije Sportskih i zdravstvenih nauka na prestižnom “University of Exeter” u Velikoj Britaniji. University of Exeter je 2010-te godine bio na prvom mestu na top listi časopisa “The Guardian”, kao najbolji…

Adresa sajta naukausportu.blogspot.com/
2015-01-26
ponedeljak, 26 januar 2015 00:00

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori