Back BesplatanSport.com

Suplementacija: Kofein - kada i koliko?

(0 glasova)
Suplementacija: Kofein - kada i koliko?


Godinama unazad, sportisti koriste kofein kako bi zadržali pažnju tokom sportskog performansa i poboljšali rezultate. Kofein je jedan od najbolje ispitanih sportskih suplemenata i za sada su istraživanja pokazala da ukoliko se koristi u preporučenim dozama ne postoje nikakvi štetni efekti.

Kofeina ima i u namirnicama koje svakodnevno konzumiramo.
Najveći izvori su: kafa, čaj, čokolada, Coca Cola, tablete poput Aspirina, slatkiši na bazi čokolade i kafe i sl. Preporučena dnevna doza kofeina za odrasle ljude je oko 250mg i a ukoliko prelazi 400mg na dan, tada već govorimo o narušavanju zdravlja. Deca ne bi trebalo da uzimaju više od 80mg kofeina u toku jednog dana.
Ukratko ću vam dati primere o nivou kofeina u određenim namirnicama:

    1 šolja turske kafe = 140mg kofeina
    1 kesica instant kafe = 100mg kofeina
    1 šolja zelenog čaja = 25mg kofeina
    1 šolja crnog čaja = 50mg kofeina
    1 limenka Coca Cola = 35mg kofeina
    1 limenka Red Bulla = 80mg kofeina
    1 šolja tople čokolade = 9mg kofeina
    1 tableta Aspirina = 65mg kofeina
    100g čokoladnih pralina sa zrnom kafe i crnom čokoladom = 869mg kofeina!!!
    100g suvog grožđa u mlečnoj čokoladi = 122mg kofeina
    100g crne čokolade (80%) = 159mg kofeina…

Kofein u sportu:

    Poboljšava sportske rezultate
    Pomaže boljem korišćenju energije
    Odlaže zamor
    Ubrzava metabolizam masnih kiselina
    Pomaže racionalnom korišćenju glikogena iz mišića

 Istraživanja su pokazala:

    Odlična uloga u stimulaciji CNS-a
    Podiže nivo adrenalina
    Odlaže zamor
    Čuva glikogen iz mišića

Tokom svoje sportske i akademske karijere upoznao sam mnogo sportista, trenera i stručnjaka sa svih kontinenata. Kofein je kod većine vrlo prihvaćen u vidu sportskih suplemenata.
Moje mišljenje koje sam formirao na osnovu mnogo istraživanja, primene i iskustva, je da kofein u vidu suplementacije ne treba konstantno koristiti jer stvara određen stepen adaptacije i tada zahteva povećanje količine. Svakodnevna doza kofeina je sasvim dovoljna ukoliko se popiju dve šolje čaja ili jedna šolja kafe i pojede nekoliko kockica čokolade.
Kofein u vidu suplemenata i sportskih napitaka (Guarana, Red Bull i sl.) treba uzimati samo u specifičnim situacijama kao npr. izuzetno zahtevni treninzi koji se ne dešavaju svakodnevno i naravno tokom sportskih takmičenja.
Mere opreza:
Kofein, bilo u vidu suplemenata, bilo u hrani treba uzimati isključivo u preporučenim dozama.
Kofein se ponaša kao diuretik, zbog toga je neophodan povećan unos tečnosti.
Veće količina unetog kafina može izazvati glavobolje.


Dakle zaključak je jasan, kofein je dobar u određenim granicama. Treba biti umeren, ne piti mnogo kafe, obratiti pažnju na slatkiše tj. čokolade sa ukusom kafe i sl. U vidu treba imati i to da možete popiti skoro 6 šolja zelenog čaja da bi uneli dožu kofeina ravnu jednoj turskoj kafi. Dakle, ukoliko pijete više od dve kafe dnevno, probajte da ih zamenite sa čajem i time smanjite ukupan unos kofeina. Najkvalitetnija opcija za unos kofeina je čaj jer ćete time uneti u organizam ograničenu količinu kofeina koja će imati produžen efekat, a uz to ćete u organizam uneti preko potrebne antioksidante. Više o čaju u članku: Negovo veličanstvo - ČAJ.

Zapamtite brojeve vezane za količinu kofeina i isplanirajte vaših, ne više od 250mg kofeina dnevno. U specifičnim situacijama ta doza može biti i do 400mg ali nikako stalno toliko i preko toga. Kofein treba piti pre ili tokom posla ili fizičke aktivnosti, nikako uveče jer može otežati spavanje.

Hvala što pratite moj rad.

Pin It
MSc Đorđe Agbaba

Đorđe Agbaba rođen je 1987-e godine. Završava Osnovnu školu “23. Oktobar” u Sremskim Karlovcima, a nakon završene Srednje ekonomske škole “„Svetozar Mileti攓 u Novom Sadu 2006-te godine, upisuje Fakultet Sporta i Fizičkog Vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu gde je diplomirao 2010-te godine na odseku plivanje sa ocenom 10 i prosekom svih ocena 9,15.Zahvaljujući viskom proseku na osnovnim studijama i dotadašnjem sportskom iskustvu i rezultatima, Đorđe iste godine upisuje master studije Sportskih i zdravstvenih nauka na prestižnom “University of Exeter” u Velikoj Britaniji. University of Exeter je 2010-te godine bio na prvom mestu na top listi časopisa “The Guardian”, kao najbolji…

Adresa sajta naukausportu.blogspot.com/
-0001-11-30
sreda, 08 oktobar 2014 00:00

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori