Back BesplatanSport.com

Značaj vitamina B u takmičarskom sportu

(0 glasova)
Značaj vitamina B u takmičarskom sportu


Vitamini igraju veliku ulogu u ljudskom organizmu kako bi mu omogućili nesmetano funkcionisanje. Naučnici su otkrili mnogo povezanosti između grupe B vitamina poput riboflavina, tiamina, naicina, folne kiseline, B6 i B12 i sportskih performansi kod vrhunskih sportista. Ovi vitamini se još nazivaju i mikronutrijentima koji igraju veliku ulogu u pretvaranju ugljenih hidrata i proteina u energiju. Pored te uloge, takođe igraju i veliku ulogu u obnavljanju i izgradnji ćelija.

Istraživači sa Oregon univerziteta su otkrili da se kod sportista čija ishrana ne uključuje dovoljne količine B vitamina mišićno tkivo teže oporavlja i izgrađuje nego kod sportista koji su unosili veće količine vitamina B. Ustanovljeno je da čak i mali nedostatak ovih vitamina može da izazove značajne poteškoće u treningu i oporavku kod sportista.

Dnevne potrebe za vitaminom B kod sportista variraju. One najviše zavise od vrste i intenziteta treninga kao i od količine nutritijenata izgubljenih putem znoja i urina, i od razlika u ishrani između svakog pojedinca.
Ukoliko sportista ima zdravu i izbalansiranu ishranu, vrlo je verovatno da putem  nje uspeva da pokrije sve potrebe za unosom vitamina iz grupe B, međutim problem može nastati kod sportista koji imaju ograničenu ishranu tokom perioda takmičenja zbog težinskih kategorija, kao i kod sportista koji se nalaze pod striktnim i nestručnim planovima ishrane.

Vitamini iz B grupe mogu se pronaći u mnoštvu namirnica koje svakodnevno konzumiramo, poput integralnih žitarica, hladno-ceđenih biljnih ulja, koštunjavog voća, mlečnih proizvoda i sl. Mnoge studije su pokazale da fizička aktivnost na visokom nivou iziskuje povećanje unosa riboflavina (B2) i vitamina B6. Iz tog razloga sportistima se preporučuje redovna konzumacija sledećih namirnica:

    sir,
    bademi,
    riba,
    jaja,
    crveno meso,
    pečurke,
    susam,
    plodovi mora,
    spanać,
    pistaći,
    ćuretina,
    banane,
    avokado...

Sportisti koji se hrane redovno i zdravo i ne podvrgavaju se striktnim planovima ishrane trebalo bi da putem redovne ishrane unesu dovoljne količine vitamina B. U tom slučaju suplementacija nije potrebna. Ukoliko pak to nije slučaj i sportista iz bilo kog razloga nema raznovrsnu i bogatu ishranu, potrebno je razmišljati o suplementaciji. Svakako, raznovrsna ishrana je puno bolja opcija jer su vitamini uneseni iz svežih namirnica znatno kvalitetniji od suplemenata.

Hvala što pratite moj rad

Pin It
MSc Đorđe Agbaba

Đorđe Agbaba rođen je 1987-e godine. Završava Osnovnu školu “23. Oktobar” u Sremskim Karlovcima, a nakon završene Srednje ekonomske škole “„Svetozar Mileti攓 u Novom Sadu 2006-te godine, upisuje Fakultet Sporta i Fizičkog Vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu gde je diplomirao 2010-te godine na odseku plivanje sa ocenom 10 i prosekom svih ocena 9,15.Zahvaljujući viskom proseku na osnovnim studijama i dotadašnjem sportskom iskustvu i rezultatima, Đorđe iste godine upisuje master studije Sportskih i zdravstvenih nauka na prestižnom “University of Exeter” u Velikoj Britaniji. University of Exeter je 2010-te godine bio na prvom mestu na top listi časopisa “The Guardian”, kao najbolji…

Adresa sajta naukausportu.blogspot.com/
2014-09-02
utorak, 02 septembar 2014 00:00

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori