Zoran Ilić

Zoran Ilić

ZORAN ILIĆ (1955, Kragujevac). Završio je Prirodno-matematički fakultet u Beogradu (matematika). Objavio je sledeće knjige priča:  Jednostavna i druge priče (1997), Virtuelna devojka (2003), Nedovršene priče (2005) i Trči zeko trči (2008), kao i romane  Repriza reprize (2009), Megalomanija (2009. - koautorsko delo),   Isečci (2010) i Nepoznati i grad (2013).

Sa svojim pričama prisutan u srpskoj i eks-ju periodici od 1989. godine. Bio urednik u „Književnoj reči“ i gostujući urednik u „Albumu“ (Sarajevo). Jedno vreme bio zamenik glavnog i odgovornog urednika onlajn časopisa Balkanski književni glasnik. Trenutno uređuje veb-sajt za književnost posvećen autorima sa prostora bivše Jugoslavije Prozaonline.

Na zagrebačkom internacionalnom pozorišnom festivalu FAKI 2006. godine izveo ulični performans koristeći motive iz jedne od svojih priča.

Saradnik je i aktivni učesnik mnogih veb-sajtova posvećenih književnosti.

Od  1970. živi u Beogradu.

Veb sajt:: http://www.prozaonline.com

KG isečak: Fudbal

Objavljeno u Sportske teme
Pročitano 2113 puta
Ako pažljivije pogledate kolaž-fotografiju, biće Vam jasno. U donjem levom uglu je tim FK Radničkog iz 1970. godine (sa sve Slobodanom Paunovskim!), gore u sredini je plakat za igrani film "Mirko i Slavko" koji je režirao Kragujevčanin Branimir Tori Janković dok je na fotografiji ispod u pozadini jedan od KG-solitera (dok je ispred solitera moja malenkost).

Bane Patrik o Rokti

Objavljeno u Sportske teme
Pročitano 2253 puta
Sredinom šezdesetih godina prošloga veka kapiten podmlatka kragujevačkog Radničkog je bio Radovan Jelesijević zvani Rokta. Nažalost, u kasnijem uzrastu nije se proslavio kao fudbaler. Život ga je odveo nekim drugim putevima. Daleko od rodnog grada, daleko od fudbalskih terena.

Golman

Objavljeno u Sportske teme
Pročitano 2738 puta
Niko nije želeo da bude golman. Više smo voleli da slobodno jurcamo po terenu nego da budemo vezani za dve cigle na kraju igrališta. Međutim, te jeseni kada sam imao dvanaest-trinaest godina baš mi je loše išlo. Toliko loše da sam morao da budem golman. Sva druga mesta u timu su bila zauzeta, i meni je jedino preostalo da budem golman.

Trči zeko trči

Objavljeno u Sportske teme
Pročitano 2875 puta
Grad je za dečaka postojao jedino kao fudbalsko igralište, prašnjavi šljakasti teren na kraju grada. Sve drugo je bilo nevažno: prolaznici na ulicama, nastavnici i učenici u školi koju je pohađao, vozači i putnici u automobilima... Svi oni su bili nešto što treba negirati, ne priznati da postoji. Samo svakodnevno gutanje prašine na terenu na kraju grada jeste bilo stvarno; oblačići prašine koji ostaju za dečakom dok trči za loptom.

Trem

Objavljeno u Sportske teme
Pročitano 4071 puta
Zažmuri i zaboravi da si želeo nešto da zapišeš. Slušaj muziku sa radija prekidanu neprijatnim krčanjem.

Fejsbuk prijatelj

Objavljeno u Sportske teme
Pročitano 2676 puta
Povod za kontakte između mog vršnjaka i mene je bila fotografija. Ni on a ni ja nismo na njoj bili, međutim obojicu nas je za nju nešto vezivalo: likovi na davnoj novinskoj fotografiji.

Fazanov prst

Objavljeno u Sportske teme
Pročitano 3188 puta
Slično kao Maradonina „božja ruka“ postoji i Fazanov prst. Na fotografiji možete videti golmana kragujevačkog "Radničkog" Vladu Vučkovića-Fazana kako jednim prstom spašava svoj gol.

Crno-bela sedmica

Objavljeno u Sportske teme
Pročitano 3361 puta
Nedavno sam na jednom web-Portalu  pročitao intervju sa bivšim fudbalerom beogradskog “Partizana” Miodragom Živaljevićem Zerdom, i podsetio se nekih davnih dana.