Back BesplatanSport.com

Mladi Pazovčani najduže lete - Koplas pro kup

U velikoj konkurenciji od 82 takmičara iz dve zemlje, srpski takmičari osvojili su pobedu u ukupnom plasmanu. Specifičnost takmičenja je  isključivanje seniora u borbi za ukupan plasmani i davanja više šansi mlađim selekcijama.
Mladi Pazovčani najduže lete - Koplas pro kup


Juniori Danilo Runić – AK Nova Pazova, Andrija Pešić – AK Trstenik, Alen Tucman– MK Zaprešić, ukupni su pobednici petog Koplas Pro Kup-a, takmičenja u vazduhoplovnom modelarstvu u disciplini F1N „dvoranski klizači“.

Sa prošlogodišnjih sedam takmičara u najmlađoj kategoriji, ove godine selekcija je narasla na preko 30 mališana koji ukuse pobede i poraza kušaju upravo kroz vazduhoplovstvo. Glavne zasluge za širenje sportsko-vazduhoplovne kulture među najmlađima, imaju upravo Nikola Bunčić – predsednik kluba, Boro i Martin Grubić, zajedno sa njihovim saradnicima iz AK Nova Pazova.

 Proteklog vikenda (23. februara 2014.), u hali sportova u Novoj Pazovi, održan je 5. Koplas pro Kup u vazduhoplovnom modelarstvu u klasama F1N i F1N150. U isto vreme, na takmičarskom terenu mogli su se videti vazduhoplovci od preko 50 godina i mladi poletarci od kojih neki nemaju ni pet. Gosti iz Hrvatske doprineli su da ovo takmičenje ima međunarodni značaj. “Posebno poštovanje iskazujemo predstavnicima AK Zvečan, koji su smogli sredstava i vremena da svojim juniorima omoguće učešće na ovom takmičenju”, rekao je Labud Bulatović – predsednik Vazduhoplovnog saveza Srbije.Najmlađa takmičarka - Viktorija Grubić

 Posebno zadovoljstvo organizatorima predstavlja popularijzacija ovog sporta među najmlađima: “Cilj takmičenja je da privučemo što više juniora, da od malih nogu steknu sportsko kulturu. Ovim putem bih apelovao na ostale klubove da uvrste ovaj vazduhoplovni sport u njihov program, jer je ubedljivo najjeftiniji, a u isto vreme predstavlja najbolju ulaznicu juniorima u svet vazduhoplovstva.”, naglašava Martin Grubić – organizator takmičenja.Podmladak AK Nova Pazva

O popularnosti ovog sporta, govori i činjenica da je trenutni svetski šampion u sletanju na cilj paraglajderom Milica Marinković, uzela učešće i u ovoj disciplini, što je organizatore posebno obradovalo. “Vazduhoplovno modelarstvo može biti prvi vazduhoplovni stepenik budućim pilotima, padobrancima, paraglajderistima, jedriličarima... Očekujemo od našeg Saveza, uz saradnju sa Ministarstvm prosvete, da pokrene inicijativu za implementiranjem VM u školski program, nakon čega bi se broj juniora drastično povećao“, ističe Grubić.

PR služba VSS

Posted: 26 februar 2014
Pin It

1 komentar

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori