Back BesplatanSport.com
  • Sportske vesti
  • Vazduh
  • Spirala iznad jezera - Petar Lončar pilot paraglajdera učestvuje na Svetskom prvenstvu

Spirala iznad jezera - Petar Lončar pilot paraglajdera učestvuje na Svetskom prvenstvu

Naš akro pilot paraglajdera, Petar Lončar učestvuje nas Svetskom prvenstvu u solo i sinhronoj kategoriji. Poleće se sa planine, a sleće na platformu na jezeru u Francuskoj.
Spirala iznad jezera - Petar Lončar pilot paraglajdera učestvuje na Svetskom prvenstvu

Petar Lončar, naš proslavljeni akrobatski pilot paraglajdera učestvuje na Svetskom prvenstvu u akrobatskom paraglajdingu koje se od 26. avgusta do 4. septembra organizuje u Francuskoj. Petar će nastupiti i u solo i u sinhronoj konkurenciji, ali kaže da mu je najbitniji rezultat kao pojedinca.
    „Meni je najbitnije u solo kategoriji da se takmičim. Očekujem da u obe kategorije budem u prvih deset od ukupno 60 pilota. Partner u sinhronom letenju mi je jedan Francuz i žao mi je što nemam para iz Srbije. Sa ovim kolegom sam leteo zajedno već, ali ne mnogo, a za dobar rezultat u toj kategoriji je potrebno dosta treniranja“, kaže Lončar, koji je inače i sportista Red Bula.
    Takmičari će na ovom prvenstvu poletati sa planine u Anesiju koja se nalazi na oko 400 m nadmorske visine, a sletaće na platformu koja je postavljena na jezeru. Svaki od takičara imaće priliku da napravi šest do sedam poletanja.
    U solo kategoriji akrobatskog paraglajdinga ocenjuje se tehnički deo manevra koji podrazumeva se što čistije urade manevri koji su na listi. Potom se ocenjuje koreografija i atraktivnost sletanja: potrebno je da pilot npr. napravi spiralu pri brzini od 100 km/h i da prilikom sletanja dodirne vodu rukom ili nogom i potom sleti na platformu koja je dimenzija 4*4 metra. U zajedničkom nastupu se takođe ocenjuju koreografija, sletanje, ali i sinhronizovanost dva pilota prilikom izvođenja trikova, što je posebno zanimljivo jer ne postoji radio veza izmešu dva pilota.
    Petar Lončar leti paraglajderom od 2007. godine, a u istoriju ovog sporta upisao se više puta. Najpoznatiji su njegov uspeh u Pakistanu kada je postavio srpski rekord poletevši sa visine od 4000 m i završivši na 7000 m, kao i svetski rekord koji je postavio sa bugarskim kolegom Vesom Ovčarovim 2013. godine kada su izveli 181 uzastopni sinhornizovani okret paraglajderom.

Autor:
Milica Kljajić

Posted: 24 avgust 2016
Pin It

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori