Vazduh - Sportski portal Srbije - Sportski portal Srbije https://www.besplatansport.com Sat, 11 Jul 2020 14:25:51 +0200 Joomla! - Open Source Content Management sr-yu ZLATNI SRPSKI VAZDUHOPLOVNI MODELARI https://www.besplatansport.com/sportske-vesti-novosti/vazduh/10608-zlatni-srpski-vazduhoplovni-modelari.html https://www.besplatansport.com/sportske-vesti-novosti/vazduh/10608-zlatni-srpski-vazduhoplovni-modelari.html ZLATNI SRPSKI VAZDUHOPLOVNI MODELARI
Nakon tri takmičarska dana i takmičenja u tri kategorije, uz ukupno 1.178 startovanja modela, reprezentativci Srbije u vazduhoplovnom modelarstvu su svojim rezultatima, od 195 takmičara iz 27 evropskih država, pokazali da su najbolja reprezentacija Evrope, zauzevši prvo mesto u generalnom plasmanu.

Ekipa u sastavu: Radoje Blagojević iz Aero kluba „Vojka“, Svetozar i Bojan Gostojić iz Aero kluba „Zrenjanin“, Andrija Pešić iz Aero kluba „Trstenik“, Slavko Savić iz Aero kluba „Nova Pazova“, Živa Kovački iz Aero kluba „Zrenjanin“, Stevan Janović iz Aero kluba „Sombor“ i Branko Bijelić iz Aero kluba „Ving“ iz Beograda, vratila se sa Evropskog prvenstva iz Senteša u Mađarskoj sa čak četiri odličja. Zlatna medalja ekipno u klasi F1B, srebrna medalja pojedinačno za Svetozara Gostojića u istoj klasi, srebrna medalja ekipno u klasi F1C i zbirni rezultat sve tri klase F1A,B,C – 1. mesto za Srbiju, to je zbir dostignuća ovih sportista sa najvećeg evropskog takmičenja.

 

Iako Evropsko prvenstvo predstavlja praktično tri zasebna takmičenja u jednom, jer za svaku kategoriju se organizuje evropsko prvenstvo, reprezezentativci Srbije su kroz sva tri takmičenja nastupali timski i kao podrška jedni drugima, što je rezultiralo prvim mestom u ukupnom poretku. U klasi F1A nastupilo je ukupno 25 reprezentacija i 76 takmičara, a Srbiju su predstavljali Slavko Savić iz AK „Nova Pazova“, Andrija Pešić iz AK „Trstenik“ i Radoje Blagojević iz AK „Vojka“. Ekipno su zauzeli 12. mesto, a pojedinačno je najbolje plasiran bio Slavko Savić na 26.poziciji. Iako bez medalje, ovaj deo reprezentacije je bio od izuzetnog značaja za druge dve srpske ekipe, kao neophodna podrška i pomoć za vreme takmičenja oko modela. Pobednik je bio Per Findal iz Švedske, a njegova reprezentacija je zauzela prvo mesto ekipno. U klasi F1B naši takmičari: Radoje Blagojević, Bojan i Svetozar Gostojić su pokazali apsolutnu dominaciju u odnosu na ostalih 26 reprezentacija i 75 takmičara, osvojivši prvo mesto ekipno i pojedinačno drugo mesto Svetozar Gostojić, Radoje Blagojević 12.mesto i Bojan Gostojić 21.mesto. Pojedinačno u F1B je najbolji bio Albert Bulatov iz Rusije. I reprezentativci u klasi F1C: Stevan Janović, Živa Kovački i Branko Bijelić doneli su Srbiji medalju, osvojivši drugo mesto ekipno od 20 reprezentacija i 44 takmičara, a pojedinačno im je za nekoliko bodova izmakla medalja, pa je Živa Kovački osvojio četvrto mesto, a Branko Bijelić peto mesto. Ekipno u F1C su pobedili takmičari iz Ukrajine sa samo šest bodova prednosti u odnosu na Srbiju.

 

Ovogodišnje najveće takmičenje za modelare održano je u Mađarskoj od 23. do 28.jula, u organizaciji Međunarodne vazduhoplovne federacije i mađarskog vazduhoplovnog saveza. Do kraja godine srpske modelare očekuju domaća takmičenja, kao i međunarodna u okviru svetskog kupa. Sledeće godine u oktobru mesecu na redu je Svetsko prvenstvo u Kaliforniji (SAD), kada će srpski modelari imati priliku da brane titulu svetskog prvaka u klasi F1B, a i prema upravo postignutim odličnim rezultatima, da ponove ovaj evropski uspeh i na svetskom nivou.

 

Autor:   

 Svetlana Bradić

 

 • VAZDUHOPLOVNO MODELARSTVO
 • vazduhoplovni savez
  ]]>
  portal@besplatansport.com (BesplatanSport.com) Vazduh Mon, 30 Jul 2018 00:00:00 +0200
  SRPSKI VAZDUHOPLOVNI MODELARI PRVACI EVROPE https://www.besplatansport.com/sportske-vesti-novosti/vazduh/10607-srpski-vazduhoplovni-modelari-prvaci-evrope.html https://www.besplatansport.com/sportske-vesti-novosti/vazduh/10607-srpski-vazduhoplovni-modelari-prvaci-evrope.html SRPSKI VAZDUHOPLOVNI MODELARI PRVACI EVROPE
  Reprezentacija Srbije u vazduhoplovnom modelarstvu u sastavu Radoje Blagojević iz Aero kluba „Vojka“, Svetozar i Bojan Gostojić iz Aero kluba „Zrenjanin“ postala je sinoć evropski šampion ekipno na Evropskom prvenstvu koje se održava u Mađarskoj od 23. do 30. jula.

   Njih trojica, nakon što su prošle godine osvojili svetski tron, pokazali su da su neprikosnoveni u kategoriji slobodno letećih modela F1B (modeli na pogon gumom) i sada izvojevali pobedu od ukupno 26 evropskih reprezentacija. Takođe, u pojedinačnom plasmanu izuzetan uspeh i vicešampionska pozicija za Svetozara Gostojića iz Aero kluba „Zrenjanin“ od ukupno 75 takmičara, nakon sedam regularnih turnusa i dva dodatna.

  Nepovoljne vremenske prilike i malo jači vetar nisu omeli naše takmičare da budu najbolji što mogu i da postignu isto takav rezultat. Inače, jači vetar je otežavajuća okolnost jer modeli nošeni njime znaju da odu kilometrima daleko, a treba ih naći i vratiti za naredni turnus. U tom slučaju od izuzetnog značaja je i podrška ekipi, a nju su juče činili reprezentativci Srbije u druge dve kategorije – Slavko Savić iz Aero kluba „Nova Pazova“ i Andrija Pešić iz AK „Trstenik“, koji danas zajedno sa Radojem Blagojevićem nastupaju u kategoriji F1A (jedrilice) i Branko Bijelić iz Aero kluba „Ving“ iz Beograda, Živa Kovački iz Aero kluba „Zrenjanin“ i Stevan Janović iz Aero kluba „Sombor“, koji nastupaju sutra u kategoriji F1C (penjači).

  Reprezentativci Srbije su iza sebe ostavili na drugoj poziciji Letoniju i na trećoj poziciji Poljsku, dok je pojedinačno najbolji bio Albert Bulatov iz Rusije ispred Svetozara Gostojića na drugom mestu i Pavela Lomova na trećem mestu, takođe iz Rusije i prethodnog juniorskog evropskog prvaka.  Pojedinačno Radoje Blagojević je osvojio visoku 12. poziciju i bio u grupi od 20 takmičara koji su ušli u flaj of (dodatne letove nakon sedam regularnih sa maksimalnim rezultatima), a Bojan Gostojić je pojedinačno osvojio 21. mesto iako je u sedam turnusa imao samo jedan rezultat za sedam sekundi manji od maksimalnog. Njihovi pojedinačni rezultati i pozicije su pokazatelj koliko je konkurencija jaka u ovoj kategoriji i koliko je teško izdvojiti se kao najbolji, jer let od samo nekoliko sekundi manje izbacuje takmičara iz dalje igre. Ekipno su pokazali da su tim koji se ne vraća ni sa svetskog ni sa evropskog prvenstva bez zlata.

  Slobodnoleteći modeli su najmasovnija grupacija u vazduhoplovnom modelarstvu. Oni lete slobodno na velikim površinama, bez ikakvog uticaja sa strane, a na takmičenjima se meri vreme leta u 7 startova.

  F1B modeli na pogon gumom - gumenjaci;

  Namotana gumena traka težine 30 grama okreće elisu i podiže je na visinu od 50 do 80 metara i zatim nastavlja slobodan let.

  Autor:

  Svetlana Bradić

  • vazduhoplovni savez
  • VAZDUHOPLOVNO MODELARSTVO
  • VAZDUHOPLOVNI MODELARI
   ]]>
   portal@besplatansport.com (BesplatanSport.com) Vazduh Thu, 26 Jul 2018 00:00:00 +0200
   ZLATNI ORAO ZA GOSTOJIĆA I ĐURKOVIĆA https://www.besplatansport.com/sportske-vesti-novosti/vazduh/10602-zlatni-orao-za-gostojica-i-durkovica.html https://www.besplatansport.com/sportske-vesti-novosti/vazduh/10602-zlatni-orao-za-gostojica-i-durkovica.html ZLATNI ORAO ZA GOSTOJIĆA I ĐURKOVIĆA
   Na osnovu rezultata iz protekle 2017. godine, za dvojicu najuspešnijih sportista Vazduhoplovnog saveza Srbije, proglašeni su pilot paraglajdera Goran Đurković iz Sportskog paraglajding kluba „Berkut“ iz Vršca i vazduhoplovni modelar Bojan Gostojić iz Aero kluba „Zrenjanin“.  

   Goran Đurković je osvajač ovog prestižnog priznanja za letačku granu sporta, dok je Bojan Gostojić najbolji među modelarima u neletačkoj grani vazduhoplovnog sporta.
       Njima dvojici je na godišnjoj svečanosti proglašenja najboljih sportista Vazduhoplovnog saveza Srbije, uručena statua „Zlatni orao“ -  najprestižnija nagrada koju jedan vazduhoplovni sportista može da osvoji i koja se tradicionalno dodeljuje za najbolje rezultate u prethodnoj godini još od davne 1957. godine.


   Đurković je ovu nagradu zaslužio po sedmi put, što je ujedno i svojevrstan rekord, jer niko pre njega u bogatoj istoriji, nije toliko puta bio nosilac ovog priznanja. Rezultati iz 2017. godine koji su ga doveli do „Zlatnog orla“ su: prvo mesto na svetskoj rang listi u paraglajdingu u disciplini precizno sletanje, ekipno vicešampion sveta i prvak lige Srbije u istoj disciplini. „Svi vi moje kolege iz mog ili drugih sportova, mlađi ili stariji, znate kakav je ponos učestvovati na takmičenju i ostvariti najbolje rezultate, bilo to državno ili međunarodno takmičenje. Ali mogu reći da je imati ovu nagradu u rukama nešto što se ne može meriti ni sa čim. Velika čast, naročito zbog svih mojih prethodnika, istaknutih vazduhoplovaca, upisanih u istoriju dobitnika statue Zlatni orao. Istovremeno i velika odgovornost prema mlađim generacijama i želja da dobitnika poput Bojana Gostojića i drugih juniora bude što više. Zahvaljujem se svima koji doprinose napretku vazduhoplovstva uopšte,“ izjavio je Đurković po prijemu priznanja.


   Za razliku od njega, Bojanu Gostojiću je ovo prvi „Zlatni orao“, ali ne i prva tako velika nagrada. Naime, pored toga što je tek napunio 18 godina, Bojan ima bogatu šestogodišnju karijeru, a 2017. godina mu je bila najuspešnija sezona. Na svetskoj rang listi u vazduhoplovnom modelarstvu se pozicionirao na trećem mestu, u generalnom plasmanu svetskog kupa za juniore je osvojio prvo mesto, a zlato nije izostalo ni sa Evropskog juniorskog prvenstva, gde je ubedljivo pobedio. Kao deo seniorske ekipe, Bojan je postao i svetski prvak, sa reprezentacijom Srbije na Svetskom prvenstvu u vazduhoplovnom modelarstvu. „Čast mi je što sam po prvi put u svojoj karijeri osvojio ovo priznanje, kao krunu svojih prošlogodišnjih rezultata. Zahvalio bih se svojim kolegama modelarima, uz koje sam odrastao, Ministarstvu omladine i sporta i Vazduhoplovnom savezu Srbije koji nam omogućavaju učešće na velikim međunarodnim takmičenjima, i pre svega mojim roditeljima, bez kojih ništa od ovoga ne bi bilo moguće,“ ponosno je istakao mladi Gostojić.
   Pored proglašenja dvojice najuspešnijih, dodeljene su diplome i plakete „Zlatni orao“ najboljim sportistima u okviru svakog sporta. Za najuspešnije su proglašeni sledeći:

   Paraglajding
   1.Zoran Petrović, PgK „Golija“ Raška
   2.Dejan Valek, AK „Kumulus“ Novi Sad
   3.Dragodin Milovanović, SPK „Berkut“ Vršac

   Vazduhoplovno modelarstvo
   Najbolji vazduhoplovni modelari:
   1.Bojan Gostojić, AK „Zrenjanin“
   2.Radoje Blagojević, AK „Vojka“
   3.Lazar Laćimić, AK „Beograd“

   Najbolji juniori:
   1.Bojan Gostojić, AK „Zrenjanin“
   2.Ričard Ziđarev, VMK „Subotica“
   3.Stefan Nastasić, AK „Sombor“

   Raketno modelarstvo
   Najbolji raketni modelari:
   1.Miodrag Čipčić, AK „Kikinda“
   2.Mihailo Petrović, AK „Franjo Kluz“ Zemun
   3.Ferenc Ileš, AK „Ada“

   Najbolji juniori:
   1.Jovan Josipović, AK „Franjo Kluz“ Zemun
   2.Kristina Čipčić, AK „Kikinda“
   3.Anđela Terzić, AK „Sremska Mitrovica“

   ULL
   1.Srđan Kostić, AK „Ćuprija“
   2.Milan Marić, AK „Smederevo“
   3.Vladimir Stojković, AK „Ćuprija“

   Opšta avijacija
   1.Aleksandar Godić, AK „Naša krila“ Paraćin
   2.Tomislav Šaletić, AK „Naša krila“ Paraćin

   Padobranstvo
   1.Miroljub Janićijević, PEVS „Nebeske Vidre“
   2.Siniša Mićić, PEVS „Nebeske Vidre“
   3.Slobodan Terzić, PK „Delta“ Beograd

   Balonarstvo
   1.Srđan Srdić, BK „Dambos“ Beograd

   Protekla godina je bila vrlo plodonosna za Vazduhoplovni savez Srbije, te su sportisti vazduhoplovci zabeležili brojne rekorde. Medalje i diplome rekorda su dodeljene sledećim sportistima:

   Paraglajding

   1.Goran Đurković, SPK „Berkut“ Vršac
   Paraglajding, precizno sletanje
   Postignut rekord: Rezultat posle 5 uzastopnih serija 6cm
   Vreme i mesto: 5-14.maj 2017, SP u paraglajdingu, Vlora-Albanija

   2.Goran Đurković, SPK „Berkut“ Vršac
   Paraglajding, precizno sletanje
   Postignut rekord: Rezultat posle 6 uzastopnih serija 8cm
   Vreme i mesto: 5-14.maj 2017, SP u paraglajdingu, Vlora-Albanija

   3.Slobodan Maletić, KVS „Košava“ Beograd
   Paraglajding, precizno sletanje
   Postignut rekord: Rezultat posle 3 uzastopne serije 2cm
   Vreme i mesto: 5-14.maj 2017, SP u paraglajdingu, Vlora-Albanija

   4.Slobodan Maletić, KVS „Košava“ Beograd
   Paraglajding, precizno sletanje
   Postignut rekord: Rezultat posle 5 uzastopnih serija 6cm
   Vreme i mesto: 5-14.maj 2017, SP u paraglajdingu, Vlora-Albanija

   5.Željko Ovuka, KSLiB „Ares“ Beograd
   Paraglajding, prelet
   Postignut rekord: FAI trougao – 111,11km
   Vreme i mesto: 18.7.2017, Vršac

   6.Željko Ovuka, KSLiB „Ares“ Beograd
   Paraglajding, prelet
   Postignut rekord: prelet po pravcu sa povratkom nazad – 80,98km
   Vreme i mesto: 18.7.2017, Vršac

   7.Željko Ovuka, KSLiB „Ares“ Beograd
   Paraglajding, prelet
   Postignut rekord: brzina preleta po trouglu od 100km – 24km/čas
   Vreme i mesto: 18.7.2017, Vršac

   Vazduhoplovno modelarstvo

   1.Lazar Laćimić, AK „Beograd“
   Vazduhoplovno modelarstvo
   Kategorija F1N – sobni klizači, za hale klase 2 (do 15m visine)
   Rezultat u jednom letu: 44,8 sekundi
   Vreme i mesto: 3.12.2017, Zrenjanin, takmičenje Zrenjanin Indor Open

   Padobranstvo

   1.Slobodan Terzić, PK „Delta“ Beograd
   Reprezentacija Srbije u padobranstvu na 9.EP u klasičnim disciplinama, Crna Gora, Podgorica, Aerodrom Ćemovsko polje/Špiro Mugoša, 31.avgust 2017.
   Disciplina: Skokovi na cilj – ekipni skok na cilj
   Postignut rekord: 66cm iz 8 ekipnih takmičarskih skokova

   2.Igor Žmirić, PK „Delta“ Beograd
   Reprezentacija Srbije u padobranstvu na 9.EP u klasičnim disciplinama, Crna Gora, Podgorica, Aerodrom Ćemovsko polje/Špiro Mugoša, 31.avgust 2017.
   Disciplina: Skokovi na cilj – ekipni skok na cilj
   Postignut rekord: 66cm iz 8 ekipnih takmičarskih skokova

   3.Nikola Cvetković, AK „Naša krila“ Paraćin
   Reprezentacija Srbije u padobranstvu na 9.EP u klasičnim disciplinama, Crna Gora, Podgorica, Aerodrom Ćemovsko polje/Špiro Mugoša, 31.avgust 2017.
   Disciplina: Skokovi na cilj – ekipni skok na cilj
   Postignut rekord: 66cm iz 8 ekipnih takmičarskih skokova

   4.Miroljub Janićijević, PEVS „Nebeske vidre“
   Reprezentacija Srbije u padobranstvu na 9.EP u klasičnim disciplinama, Crna Gora, Podgorica, Aerodrom Ćemovsko polje/Špiro Mugoša, 31.avgust 2017.
   Disciplina: Skokovi na cilj – ekipni skok na cilj
   Postignut rekord: 66cm iz 8 ekipnih takmičarskih skokova

   5.Siniša Mićić, PEVS „Nebeke vidre“
   Reprezentacija Srbije u padobranstvu na 9.EP u klasičnim disciplinama, Crna Gora, Podgorica, Aerodrom Ćemovsko polje/Špiro Mugoša, 31.avgust 2017.
   Disciplina: Skokovi na cilj – ekipni skok na cilj
   Postignut rekord: 66cm iz 8 ekipnih takmičarskih skokova

   Vazduhoplovno jedriličarstvo
   1.Zoran Frenc, AK „Vaja“ Beograd
   Vazduhoplovno jedriličarstvo
   Vrsta rekorda: Preleti sa unapred zadatim okretnim tačkama
   Postignut rekord: dužina preleta od 747,4km
   Vreme i mesto: 17.januar 2017, Benala, Australija, 34.Svetsko jediličarsko prvenstvo
      
   Pored postignutih prošlogodišnjih rezultata, VSS je nagradio i pojedince i institucije za višegodišnji doprinos i posvećenost razvoju vazduhoplovnog sporta „Zlatnim plaketama“.  Nagrade su dobili: Ljubiša Naumović, Mihajlo Jovanović, Velimir Bašić, Bratimir Vasiljević, Radmila Tonković, Miroslav Isaković i Vazduhoplovni savez Vojvodine. Zahvalnice su dodeljene: Turističkoj organizaciji Sente, Turističkoj organizaciji Kruševca, Gradu Nišu, Aerodromu „Konstantin Veliki“ Niš, Srpskom spasilačkom timu, Generali osiguranju, Milošu Lazareviću, Opštini Ćuprija i Lenovo Srbija.

   Takođe, specijalno i za VSS najvažnije priznanje „Zlatni orao“ za izuzetan doprinos vazduhoplovnom sportu je dodeljeno Ministru omladine i sporta RS – Vanji Udovičiću, kao i direktorki Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije – Mirjani Čizmarov. Ministar Udovičić je bio opravdano odsutan sa svečanosti, dok je gospođa Čizmarov sa svojim saradnicima prisustvovala dodeli priznanja i ovom prilikom istakla da je naročito ponosna na ovo priznanje koje dobija od vazduhoplovaca, sa kojima uspešno sarađuje i zajednički ostvaruje dobre rezultate u cilju razvoja vazduhoplovstva.

   Vazduhoplovni savez Srbije je nacionalna sportska organizacija koja okuplja sledeće vazduhoplovne grane: paraglajding, padobranstvo, ultralako letenje, motorno letenje, balonarstvo, aeromodelarstvo (raketno i vazduhoplovno) i vazduhoplovno jedriličarstvo.

   Autor:

   Svetlana Bradić

   • aero klub
   • vazduhoplovni savez
    ]]>
    portal@besplatansport.com (Slobodan Jovanovic) Vazduh Tue, 20 Mar 2018 00:00:00 +0100
    Prva RTING trka u Sokobanji https://www.besplatansport.com/sportske-vesti-novosti/vazduh/10597-prva-rting-trka-u-sokobanji.html https://www.besplatansport.com/sportske-vesti-novosti/vazduh/10597-prva-rting-trka-u-sokobanji.html Prva RTING trka u Sokobanji
    14. novembra 2017. godine dođite i probajte (uz korišćenje GPS-tehnologije i aplikacija, na biciklu ili trčeći) novu rekreaktivno biciklističku, atletsku disciplinu RTING SPORT© koja je dobila naziv po našoj planini Rtanj.

     Nadmorska visina planine Rtanj je 1.570 (500 π) metara. Disciplina ima 6 nivoa: 1570 m 3140 m 4710 m 6280 m 7850 m 9420 m ukupne visinske razlike (Elevation Gain). Ova individualna sportska disciplina je prvenstveno namenjena planinskim biciklistima (MTB), drumašima i BMX-vozačima, ali i za planinske trkače, maratonce, ultramaratonce…

    Trka mora da se sve vreme odvija uz pomoć GPS-tehnologije i aplikacije STRAVA, npr. koja računa ukupan Elevation Gain, a vozi se ili trči ista staza ili drum, koji su sve vreme otvoreni za saobraćaj. Ni na jednom segmentu staza ne sme imati spust. Dakle, staza može biti bilo koja a njena putanja ne sme da bude nigde silazna, sem u povratku.

    Broj krugova zavisi od nivoa i ukupne visinske razlike staze. U zavisnosti od nivoa moguće je napraviti samo jednu pauzu, npr. najviše 30 minuta za prvi a 180 minuta za šesti nivo, bilo kad, bez drugih prekida dužih od 10 minuta. Onaj ko završi ovu trku dobija titulu prvog, drugog… ili šestog nivoa, zavisno od pređene staze.

    Digitalni sertifikat se izdaje, nakon pregleda GPS-trke na aplikaciji STRAVA...

    Rting je individualna sportska disciplina i izazov, a ima za cilj promociju biciklizma i trčanja.

    Ciljna grupa su rekreativci i profesionalni sportisti. GPS-link (.gpx), informacije i zahteve za izdavanje sertifikata pošaljite na CONTACT http://rting.sportsontheweb.net

    Predsednik BK GORSKI Aleksandar Miletić

    • RTING
    • planinska trka
    • BMX TRKA
     ]]>
     portal@besplatansport.com (BesplatanSport.com) Vazduh Fri, 03 Nov 2017 00:00:00 +0100
     POBEDA U SUPERFINALU I ZLATO ZA NAŠEG PILOTA https://www.besplatansport.com/sportske-vesti-novosti/vazduh/10573-pobeda-u-superfinalu-i-zlato-za-naseg-pilota.html https://www.besplatansport.com/sportske-vesti-novosti/vazduh/10573-pobeda-u-superfinalu-i-zlato-za-naseg-pilota.html POBEDA U SUPERFINALU I ZLATO ZA NAŠEG PILOTA
     Naš pilot Goran Đurković pored niza pobeda koje je ove godine zabeležio, uspeo je da postane i pobednik u superfinalu Svetskog kupa u preciznom sletanju paraglajderom, a naša Tamara Kostić se osvojila bronzu u ženskoj kategoriji.

     U superfinalu Svetskog kupa u preciznom sletanju paraglajderom koje je održano u Kini učestvovalo je 30 najboljih pilota sveta, a kao pobedik izašao je naš pilot – Goran Đurković. Kao kvalifikacije za ovo takmičenje koristio se generalni plasman Svetkog kupa za ovu godinu (gde Goran inače drži prvo mesto), a učestovalo je po deset pilota iz Evrope, Azije i deset iz Kine kao zemlje domaćina. Iz Srbije je pozvano čak pet takmičara – pored Đurkovića, Srbiju su predstavljali i Slobodan Maletić, Tamara Kostić, Ivan Pavlov i Dragan Popov (kao zamena za Dejana Valeka koji je morao da odustane zbog zdravstvenih problema).


         Osam takmičarskih serija (inače, maksimalan broj) urađeno je u jednom danu, kome su prethodila dva dana treninga. Sjajni rezultati i neizvesnost do samog kraja obeležili su ovo nadmetanje: «Tamara se već od početka isticala u ženskoj konkurenciji i do pola takmičenj se držala prvog mesta, pa ju je kasnije prestigla takmičarka sa Tajlanda. U ukupnoj konkurenciji, prvo mesto se menjalo iz serije u seriju. Zaista velika konkurencija i takmičenje koje ću pamtiti po jako dobrim rezultatima», kaže Goran Đurković. Posle finalne serije, on je imao isti broj poena kao i takmičar iz Indonezije, pa su njih dvojica išli na još jedan let koji je odlučio pobednika – Goran je uspeo da bude bolji i to za dva centimetra.
         «Dragan, Ivan i Sloba su takođe bili jako dobri, ali je verovatno to što smo promenili vremensku zonu i to što je bilo osam serija u jednom danu, uticalo malo na njihovu koncentraciju, pa nisu uspeli da se nađu na tronu. Podsećam da je ovo takmičenje 30 najboljih na svetu- naši piloti su imali odlične letove, ali falilo je ono malo», dodaje Goran.
         Inače, Goran Đurković, Tamara Kostić, Ivan Pavlov, Dragan Povov i Slobodan Maletić su članove srpske reprezentacije koja je letos osvojila prvo mesto na Evropskom prvenstvu u preciznom sletanju paraglajderom.

     • paraglajding vesti
     • sportske vesti
      ]]>
      portal@besplatansport.com (BesplatanSport.com) Vazduh Thu, 10 Nov 2016 00:00:00 +0100
      35 sati i 200 poletanja za ultra lake letelice https://www.besplatansport.com/sportske-vesti-novosti/vazduh/10529-35-sati-i-200-poletanja-za-ultra-lake-letelice.html https://www.besplatansport.com/sportske-vesti-novosti/vazduh/10529-35-sati-i-200-poletanja-za-ultra-lake-letelice.html 35 sati i 200 poletanja za ultra lake letelice
      Na ovogodišnjem Državnom prvenstvu za ultralake letelice učestvovao je rekordan broj od 30 pilota, a prvi put je ostvaren i uživo prenos na You Tube kanalu.

      Državno prvenstvo za ultralake letelice održano na aerodromu „13. Maj“ u Zemun Polju okupilo je ove godine više od 30 pilota koji su napravili oko 200 poletanja i proveli u vazduhu u zbiru oko 35 sati. Novi državni prvak u kategoriji ultralaki avion je Nenad Mirković (AK „Ćuprija“), a najbolji zmajar u državi je Goran Spasić (AK „Smederevo“). Najbolji pilot žirokoptera (ultralaki helikopter, koji se prvi put kao kategorija sada pojavio na takmičenju) je Srđan Kostić iz AK „Ćurpija“.
      {gallery}ultral{/gallery}
      Takmičenje je pored sportskog nadmetanja donelo i sjajnu atmosferu kojoj su prisustvovali i brojni građani, obzirom da je ulaz bio slobodan. Svaki od takmičara je napravio šest letova, a tamo gde  je bilo i izjednačenih rezultata, bilo je i korektivnih letova. Takmičenje se uživo prenosilo na  You Tube kanalu, tako da je preko 500 ljudi – od Južnoafričke republike do Kanade, pratilo ovo nadmetanje.

      U disciplinama na ovom takmičenju svrha je da pilot, posle poletanja, sa visine od 300 metara, u pravilnom, propisanom prilazu pisti, sleti u polje koje je izdeljeno na pet podeoka širine pet metara. Idealno je sletanje u prvo polje, koje nosi najviše poena. Ovim se simulira sletanje na palubu nosača aviona, gde je paluba 100 m široka i 25 m dugačka.

      U disciplini sletanje sa snagom motora, pilot pomoću povećane snage motora, dodavanjem gasa, može korigovati nepreciznost i izboriti najbolji prilaz iscrtanom cilju.  U sletanju bez snage motora, ili sa ugašenim motorom, od pilota se zahteva velika sposobnost i obučenost u pogledu vladanja letelicom, ali odlično poznavanje posrednih faktora kao što su vremenske prilike. Birajući najbolju putanju, potrebno je da sleti sa visine od 300 m bez snage motora na polje širine samo 5 metara.

      U kategoriji avion, ove zahteve su najbolje ispunili piloti Nenad Mirković (AK Ćurpija), Marko Maravić (AK Utva) i Goran Spasić (AK Smederevo), ujedno odredivši i ekipni plasman. Nikola Mirković je bio najbolji u obe discipline, dok su drugo i treće plasirani u disciplini bez motora bili Srđan Miletić (AK Ćurpija) i Marko Maravić (AK Utva), a u disciplini sa motorom Goran Spasić (AK Smederevo) i Milo Todorović (AK Ćuprija).

      Među zmajarima se pojavio ujednačnen broj bodova u generalnom plasmanu, pa treće mesto dele klupske kolege iz AK „Ćuprija“ Dragan Vukić i Miroslav Knežević, dok je na drugom mestu Milan Maravić iz AK „Smederevo“. Smederevski, ćuprijski i pančevački klubovi su bili najbolji u ekipnoj konkurenciji. Najbolji piloti zmaja u kategoriji precizno sletanje sa motorom su Željko Tešendić (AK Ćuprija), Goran Spasić (AK Smederevo) i Aleksa Milinković (AK Ćurpija), dok su u kategoriji bez motora najbolji bili Drana Vukić (AK Ćurpija), Goran Spasić (AK Smederevo) i Milan Marić (AK Smederevo).

      I nova takmičarska disciplina – žirokopter, iznedrila je najbolje pilote, sve odreda iz AK „Ćuprija“: Srđana Kostića, Mila Todorovića i Boška Todorovića. Poredak u kategoriji precizno sletanje sa motorom bio je sledeći: Srđan Kostić, Boško Todorović, Milo Todorović, a  kategoriji bez motora: Milo Todorović, Srđan Kostić i Boško Filipović.

      Neposredni organizator ovogodišnjeg prvenstva bio je AK „Ćuprija“, uz podršku Vazduhoplovnog saveza Srbije i Ministarstva omladine i  sporta.


      • vazduhoplovni savez
      • ULTRA LAKE LETELICE
       ]]>
       portal@besplatansport.com (BesplatanSport.com) Vazduh Tue, 13 Sep 2016 00:00:00 +0200
       Odlazak na padobranski mundijal https://www.besplatansport.com/sportske-vesti-novosti/vazduh/10524-odlazak-na-padobranski-mundijal.html https://www.besplatansport.com/sportske-vesti-novosti/vazduh/10524-odlazak-na-padobranski-mundijal.html Odlazak na padobranski mundijal
       Naša reprezentacija naći će se u Čikagu na Svetskom prvenstvu u padobranstvu među više od 1000 takmičara

           Padobranska peprezentacija Srbije učestvovaće na padobranskom Mundijalu, (Čikago – SAD) koje se od 11-20. septembra ove godine održava na prostoru Skydive Chicago.
           Srbiju će na ovom prestižnom takmičenju predstavljati muška reprezentacija u klasičnim padobranskim disciplinama, koja će učestvovati na 34. svetskom padobanskom prvenstvu u popularnoj klasici (discipline skokovi na cilj i figurativni skokovi) u sastavu: Igor Žmirić, Miroljub Janićijević, Ljubiša Naumović, Stevan Miletić, Slobodan Marković. Pored petorice muškaraca, imaćemo i jednu damu – Svetlanu Simić, koja će nastupiti u pojedinačnoj konkurenciji žena.
           Takmičenja u padobranstvu tipa Mundijal, održavaju se povremeno tako da je ovo tek treće takmičenje koje će biti ikada održano. Podsećanja radi prvo svetsko prvenstvo održano je u Francuskoj 2003. godine u Gapu, a drugo u Ujedinjenim Arapskim Emiratima 2012. godine. Padobranski Mundijal je takmičenje gde se u isto vreme na istom mestu, paralelno, održavaju svetska prvenstva u svim padobranskim disciplinama koje postoje u porodici FAI sportova. Na ovom Mundijalu biće održano više od 20 svetskih prvenstava sa preko 1000 takmičara.
           Vazduhoplovni Savez Srbije u saradnji sa Sportskim Savezom Srbije i Ministarstvom omladine i sporta obezbedio je potrebna sredstva za nastup naših reprezentativaca, koji će se predstavljati našu zemlju na najbolju mogući način.

       Autor
       Milica Kljajić

       • PADOBRANSKI
       • PADOBRANSTVO VESTI
       • PADOBRANSTVO
        ]]>
        portal@besplatansport.com (BesplatanSport.com) Vazduh Tue, 06 Sep 2016 00:00:00 +0200
        ČETIRI SVETSKE MEDALjE ZA SRPSKE RAKETAŠE https://www.besplatansport.com/sportske-vesti-novosti/vazduh/10523-cetiri-svetske-medalje-za-srpske-raketase.html https://www.besplatansport.com/sportske-vesti-novosti/vazduh/10523-cetiri-svetske-medalje-za-srpske-raketase.html ČETIRI SVETSKE MEDALjE ZA SRPSKE RAKETAŠE
        Raketni modelari iz Srbije su na Svetskom prvenstvu u Ukrajini osvojili četiri medalje – jednu zlatnu, jednu srebrnu i dve bronzane. Juniori naročito uspešni.

            Oko 16 časova danas će u prostorije Vazduhoplovnog saveza Srbije (Uzun Mirkova 4, Beograd) pristići članovi reprezenacije Srbije u raketnom modelarstvu koji su se na Svetskom prvenstvu u Ukrajini izborili za čak četiri medalje. Ove trofejne modelare primiće rukovodstvo VSS-a kako bi im čestitali na velikom, doduše – očekivanom uspehu. Ovim se nastavlja višegodišnja dominacija naših modelara na svetskoj sceni.
            Srbija je sada bogatija za jednu zlatnu, jednu srebrnu i dve bronzane medalje, od čega su tri četvrtine trofeja osvojili juniori koji su prvi put učestvovali na svetskom prvenstvu.
            U kategoriji S3A, senior Vladimir Čipčić osvojio je prvo mesto među više od 50 takmičara. Za njim su se plasirali Španac Jordi Roura i Bugarin Valentin Savov. Pobednik je izboren nakon dva dodana leta. Srbiji je za 31 poen izmakla medalja i u ekipnoj konkurenciji, tako da su naši modelari u ovoj klasi završili u timskom poretku na 4. mestu među 18 reprezentacija.

        {gallery}raketasi{/gallery}

            Srebro u kategoriji S3, među 37 takmičara osvojio je junior Dejan Žak, a Srbija se plasirala na peto mesto među 13 reprezentacija.    
            U klasi S6A naša juniorka Kristina Čipčić je osvojila treće mesto među 37 takmičara, dok je Srbija u ekipnom plasmanu ponovo peta od 13 reprezentacija.
            U klasi S9A, naši juniori su treći najbolji na svetu. Dejan Žak, Kristina Čipčić i Milan Dimitrov su se za ovaj plasman izborili među 12 svetskih nacionalnih timova.
            „Treneri Zoran i Vlada su uradili fenomenalan posao i postigli sa juniorima i više od mojih očekivanja. U seniorskoj konkurenciji nismo imali sreće, a i vreme nam nije išlo na ruku. Lošiji modeli su došli do izražaja zbog jakog vetra i nepristupačnih terena na kojima se odvijalo takmičenje. Sve u svemu reprezentacija je napravila fenomenalan uspeh koji nam daje vetar u leđa i motiv da na narednom evropskom prvenstvu u Poljskoj budemo još bolji“, javlja Dragan Jevtić, vođa našeg tima iz Ukrajine.
             Među 300 takmičara na ovom Svetskom prvenstvu, Srbiju su predstavljali: seniori Zoran Katanić, Vesna Katanić, Vladimir Čipčić, Miodrag Čipčić, Mihailo Petrović i Luka Volarević, kao i juniori Dejan Žak, Milan Dimitrov i Kristina Čipčić. Našem timu, koji je vodio Dragan Jevtić, pomagali su i Zoran Pavlić i Zlatko Žak, dok je Branislav Pavlović bio merilac vremena.
            Prijemu koji se danas organizuje za članove reprezentacije u raketnom modelarstvu, pridružiće se i Bojan Gostojić, vazduhoplovni modelar koji je pre nekoliko nedelja na Svetskom prvenstvu za juniore doneo kući srebrnu medalju.        Autor:
        Milica Kljajić

        • raketni modelari
        • RAKETNO MODELARSTVO
         ]]>
         portal@besplatansport.com (BesplatanSport.com) Vazduh Wed, 31 Aug 2016 00:00:00 +0200
         Spirala iznad jezera - Petar Lončar pilot paraglajdera učestvuje na Svetskom prvenstvu https://www.besplatansport.com/sportske-vesti-novosti/vazduh/10517-spirala-iznad-jezera.html https://www.besplatansport.com/sportske-vesti-novosti/vazduh/10517-spirala-iznad-jezera.html Spirala iznad jezera - Petar Lončar pilot paraglajdera učestvuje na Svetskom prvenstvu
         Naš akro pilot paraglajdera, Petar Lončar učestvuje nas Svetskom prvenstvu u solo i sinhronoj kategoriji. Poleće se sa planine, a sleće na platformu na jezeru u Francuskoj.

         Petar Lončar, naš proslavljeni akrobatski pilot paraglajdera učestvuje na Svetskom prvenstvu u akrobatskom paraglajdingu koje se od 26. avgusta do 4. septembra organizuje u Francuskoj. Petar će nastupiti i u solo i u sinhronoj konkurenciji, ali kaže da mu je najbitniji rezultat kao pojedinca.
             „Meni je najbitnije u solo kategoriji da se takmičim. Očekujem da u obe kategorije budem u prvih deset od ukupno 60 pilota. Partner u sinhronom letenju mi je jedan Francuz i žao mi je što nemam para iz Srbije. Sa ovim kolegom sam leteo zajedno već, ali ne mnogo, a za dobar rezultat u toj kategoriji je potrebno dosta treniranja“, kaže Lončar, koji je inače i sportista Red Bula.
             Takmičari će na ovom prvenstvu poletati sa planine u Anesiju koja se nalazi na oko 400 m nadmorske visine, a sletaće na platformu koja je postavljena na jezeru. Svaki od takičara imaće priliku da napravi šest do sedam poletanja.
             U solo kategoriji akrobatskog paraglajdinga ocenjuje se tehnički deo manevra koji podrazumeva se što čistije urade manevri koji su na listi. Potom se ocenjuje koreografija i atraktivnost sletanja: potrebno je da pilot npr. napravi spiralu pri brzini od 100 km/h i da prilikom sletanja dodirne vodu rukom ili nogom i potom sleti na platformu koja je dimenzija 4*4 metra. U zajedničkom nastupu se takođe ocenjuju koreografija, sletanje, ali i sinhronizovanost dva pilota prilikom izvođenja trikova, što je posebno zanimljivo jer ne postoji radio veza izmešu dva pilota.
             Petar Lončar leti paraglajderom od 2007. godine, a u istoriju ovog sporta upisao se više puta. Najpoznatiji su njegov uspeh u Pakistanu kada je postavio srpski rekord poletevši sa visine od 4000 m i završivši na 7000 m, kao i svetski rekord koji je postavio sa bugarskim kolegom Vesom Ovčarovim 2013. godine kada su izveli 181 uzastopni sinhornizovani okret paraglajderom.

         Autor:
         Milica Kljajić

         • PILOT
         • paraglajding
         • PARAGLAJDER
         • PETAR LONCAR
          ]]>
          portal@besplatansport.com (BesplatanSport.com) Vazduh Wed, 24 Aug 2016 00:00:00 +0200
          Goran Đurković je pobednik Svetskog kupa u preciznom sletanju paraglajderom. https://www.besplatansport.com/sportske-vesti-novosti/vazduh/10518-goran-durkovic-je-pobednik-svetskog-kupa-u-preciznom-sletanju-paraglajderom.html https://www.besplatansport.com/sportske-vesti-novosti/vazduh/10518-goran-durkovic-je-pobednik-svetskog-kupa-u-preciznom-sletanju-paraglajderom.html Goran Đurković je pobednik Svetskog kupa u preciznom sletanju paraglajderom.
          Goran Đurković je pobednik ovogodišnjeg Svetskog kupa u preciznom sletanju paraglajderom. Među deset najboljih su čak četiri naša pilota.

              U generalnom plasmanu Svetskog kupa u preciznom sletanju paraglajderom za 2016. godinu na prvom mestu stoji ime našeg pilota – Gorana Đurkovića. On se za titulu najboljeg izborio na četiri takmičenja koja su održana u okviru svetskog kupa – u Crnoj Gori, Albaniji, Indoneziji i Tajvanu.
              „Bilo je izuzetno teško, a naročito pred kraj šampionata. Poslednja dva takmičenja su bila u Aziji, gde je sasvim druga klima i vremenska razlika, a na svim takmičenjima jaka konkurencija. Na poslednjem takmičenju sam prešao u vođstvo i bukvalno u poslednjoj letačkoj seriji pobedio“, kaže Goran. Đurković titulu pobednika svetskog kupa dodaje tituli vicešampiona Evrope u precizom sletanju paraglajdera koju je osvojio pre nepunih mesec dana.

          {gallery}Svetski kup paraglajding{/gallery}
              Od 242 takmičara koliko je ove godine nastupalo u takmičenjima za svetski kup, čak četiri naša pilota su uspela da se nađu među deset najboljih. Pored Đurkovića, u top deset su i: Dejan Valek (5. mesto), Slobodan Maletić (6. mesto) i Ivan Pavlov (7. mesto). Pavlov je inače na nedavno završenom Evropskom prvenstvu doneo kući bronzanu medalju, a sva četvortica su članovi reprezentacije koja je od ove godine najbolja u Evropi!

          • goran djurkovic
          • paraglajding
          • paraglajderom
           ]]>
           portal@besplatansport.com (BesplatanSport.com) Vazduh Wed, 24 Aug 2016 00:00:00 +0200
           Vazduhoplovni modelari - IDEMO PO MEDALjE https://www.besplatansport.com/sportske-vesti-novosti/vazduh/10513-vazduhoplovni-modelari-idemo-po-medalje.html https://www.besplatansport.com/sportske-vesti-novosti/vazduh/10513-vazduhoplovni-modelari-idemo-po-medalje.html Vazduhoplovni modelari - IDEMO PO MEDALjE
           Reprezentacija Srbije u raketnom modelarstvu očekuje da se sa Svetskog prvenstva u Ukrajini vrati sa pregršt medalja. Favoriti smo i u jiniorskoj i u seniorskoj konkurenciji u nekoliko klasa.

           Reprezentacija Srbije učestvuje na Svetskom prvenstvu u raketnom modelarstvu koje se od 22. do 30. avgusta održava u Ukrajini. Tim menadžer, Dragan Jevtić očekuje da se kući vrate sa dve medalje u pojedinačnoj juniorskoj i jednom medaljom u pojedinačnoj seniorskoj konkurenciji. U ekipnom plasmanu Jevtić najavljuje jednu do dve medalje kod juniora i isto toliko kod seniora.
               „U juniorskoj konkurenciji očekujuem medalje u klasama S5 i S9, a u seniorskoj u S5 i S6. Konkurencija je jaka, tu će biti i Rusi i Poljaci koje smo prethodnih godina pobeđivali, ali su oni sada u vrhu tako da nam mogu parirati. Svim našim juniorima je ovo prvi put da nastupaju na svetskom prvenstvu, ali očekujem rezultat obzirom da smo uveli neke promene u radu sa članovima reprezentacije“, objašnjava vođa našeg tima. Prvi put je ove godine podeljen rad sa reprezentativcima, tako da je rad sa juniorima vodio Vladimir Čipčić, a sa seniorima Zoran Katanić, obojica višestruko trofejni modelari.
               Na ovom svetskom prvenstvu svoje umeće će odmeriti više od 300 takmičara iz 20 zemalja. Srpski raketni modelari imaju dugu istoriju učešća na međunarodnim modelarskim takmičenjima i gotovo svaki put nas obraduju s mnoštvom trofeja sa evropskih i svetskih prvenstava, kao i svetskih kupova.
               Ovoga puta Srbiju će predstavljati seniori Zoran Katanić, Vesna Katanić, Vladimir Čipčić, Miodrag Čipčić, Mihailo Petrović i Luka Volarević, kao i juniori Dejan Žak, Milan Dimitrov i Kristina Čipčić. Našem timu pomagaće i Zoran Pavlić i Zlatko Žak, dok će Branislav Pavlović biti merilac vremena.


           Autor:
           Milica Kljajić

           • RAKETNO MODELARSTVO
           • vss
           • vazduhoplovni savez
            ]]>
            portal@besplatansport.com (BesplatanSport.com) Vazduh Fri, 19 Aug 2016 00:00:00 +0200
            19. BEOGRADSKA ROLERIJADA 2016 https://www.besplatansport.com/sportske-vesti-novosti/vazduh/10491-19-beogradska-rolerijada-2016.html https://www.besplatansport.com/sportske-vesti-novosti/vazduh/10491-19-beogradska-rolerijada-2016.html 19. BEOGRADSKA ROLERIJADA 2016
             Približava se nova Beogradska rolerijada, apsolutno jedinstvena porodična manifestacija na rolerima. Ove godine biće održana nešto ranije nego inače – u subotu, 11. Juna, od 9:30 do 16h. 

            Beogradska rolerijada se održava već devetnaest godina pod pokroviteljstvom grada Beograda, Sekretarijata za sport i omladinu. Ove godine, Sekretarijat je odlučio da, ne samo daruje najmlađe učesnike Rolerijade, već i da ukaže na neophodnost zaštite prilikom vožnje rolera. Njihova poruka je – uživajte u ovoj rekreaciji ali nosite zaštitnu opremu. Zato je Sekretarijat za sport i omladinu grada Beograda izdvojio sredstva i obezbedio 200 novih kaciga za najmlađe učesnike ovogodišnje Beogradske rolerijade, i to po 100 plavih za najbrže dečake I 100 roze kaciga za najbrže devojčice. Naravno, ne najbrže na rolerima, već za one koji se tog dana prvi budu prijavili za ovu trku. Prijavljivanje počinje od 9:30 u okviru prijavnog štanda n trgu Republike na dan Rolerijade.

            Na rolerijadi će biti i trka i zabavnog programa ali ono što je organizatorima najvažnije, biće to jedinstvena prilika da se svako ko to želi, nesmetano provoza na rolerima centralnim ulicama Beograda, i da se zaljubljenici u vožnju rolera upoznaju i druže. Što se tiče takmičenja, pripremljene su BLIC trke za odrasle, DIP SUNGLASSES trke za decu, NAXI porodične trke I TIME ZONE trke na 100m. Sponzori i organizator su, osim medalja, pripremili i bogat nagradni fond.

            U programu je ove godine i promocija hokeja na rolerima. Naši najmlađi hokejaši će odigrati nekoliko utakmica na improvizovanom terenu iza spomenika Knezu Mihajlu, a organizator očekuje da će već od sledeće godine to prerasti u pravi ozbiljan turnir u inline hokeju.

            Sve druge informacije o ovogodišnjoj Beogradskoj Rolerijadi potražite u našem dnevnom listu BLIC,ili u 24SATA i ALO, na talasima NAXI RADIA i RADIO ili na fejsbuk stranici Rolerijade.

            I ne zaboravite, 11. juna centralne ulice Beograda su otvorene samo za vas a zatvorene za sve druge.

            • beogradska rolerijada
            • rolerijada
             ]]>
             portal@besplatansport.com (BesplatanSport.com) Vazduh Thu, 09 Jun 2016 00:00:00 +0200
             Fruška gora, Popovica - Tehnički dani 2015. https://www.besplatansport.com/sportske-vesti-novosti/vazduh/10421-fruska-gora,-popovica-tehnicki-dani-2015.html https://www.besplatansport.com/sportske-vesti-novosti/vazduh/10421-fruska-gora,-popovica-tehnicki-dani-2015.html Fruška gora, Popovica - Tehnički dani 2015.
             Alpinistički seminar "Tehnički dani 2015.održan je od 13. do 16.novembra na Popovici na Fruškoj gori. Domaćin događaja je bila Alpnistička sekcija "Novi Sad".

             Tema Tehničkih dana je bilo spasavanje povređenog iz stene. Nastava i predavanja sa prezentacijama, izvodila su se u zatvorenom prostoru doma PSD Železničar na Popovici. Rađene su tematske jedinice  faktor pada kod penjanja na stenu, teorija padova, oprema, čvorovi i sistemi koji se koriste u alpinizmu, improvizovana trasportna sredstva...
             Praktični nastava sa izradom i demonstracijama izvodila se na vežbalištu Orlovo bojište na Fruškoj gori, gde su učesnici imali priliku da obnove stara znanja i nauče nove alpinističke veštine. Rađena je pravilna izrada osiguravališta i izvlačenje i spuštanje palog partnera raznim tehnikama. Na seminaru je bilo 54 učesnika iz Alpinističkih odseka Avala, Beograd, Šabac i Požarevac i Alpinističkih sekcija Subotica, Kruševac, Niš, Sombor i domaćina Alpinističke sekcije Novi Sad.
             Zbog prevelikog broja prijavljenih ljudi, planirana vežba Gorske službe spašavanja, odložena je za neki naredni skup. Predavači na seminaru su bili instruktori alpinizma Obrad Kuzeljević, Slobodan Žarković, Nenad Tripković, Vojislav Škrbić.

             {gallery}Tehnicki dani{/gallery}

             Antr.

             Šta je alpinizam?

             Alpinizam predstavlja najveći stepen dostignuća u planinarstvu. Bavljenje alpinizmom zahteva stalnu, odličnu fizičku kondiciju, psihičku stabilnost, veliko iskustvo. Poznavanje različitih tehnika penjanja sa težim elementima u suvoj steni i ledu i drugih faktora neophodnih za sigurno i uspešno izvođenje penjačkog uspona.

             Alpinista se obučava i osposobljava da u planini boravi, bez obzira na lokaciju, na najnepristupačnijim terenima, u bilo kojem delu sveta, u svako godišnje doba i u najsurovijim vremenskim uslovima (izuzetno niske temperature, velika nadmorska visina i sl.). Po međunarodnim kriterijumima alpinizam i formula 1 svrstani su u XII kategoriju (sportovi sa najvećim faktorom rizika).

             Foto: Jovan Jarić

             • TEHNICKI DANI
             • TEHNICKI DANI 2015
             • fruska gora
             • alpinizam vesti
             • ALPINIZAM
             • ALPINISTICKI SEMINAR
             • FOTO GALERIJA
              ]]>
              portal@besplatansport.com (BesplatanSport.com) Vazduh Wed, 18 Nov 2015 00:00:00 +0100
              PADOBRANSKI IPA KUP BEOGRAD https://www.besplatansport.com/sportske-vesti-novosti/vazduh/10418-padobranski-ipa-kup-beograd.html https://www.besplatansport.com/sportske-vesti-novosti/vazduh/10418-padobranski-ipa-kup-beograd.html PADOBRANSKI IPA KUP BEOGRAD
              IPA padobranski kup održaće se predstojećeg vikenda (13-15.11) na aerodromu Lisičiji Jarak u Beogradu. Na takmičenju će učestvovati blizu 50 padobranaca iz cele Srbije. Oni će u dva takmičarska dana pokušati da izvedu što veći broj skokova na cilj i ostvare što bolje rezultate.

              Ovo takmičenje je drugi deo projekta iz IPA Adriatik programa EU, pod nazivom CAN (Prekogranično vazduhoplovno povezivanje). U okviru ovog projekta, upravo smo završili nabavku aviona i vozila za službu potrage i spasavanja, organizaciju takmičenja u paraglajdingu u Vršcu, a u toku je ograđivanje sportskog aerodroma Lisičiji Jarak. Uz ove investicije, trudimo se i da što je više moguće, pomognemo razvijanje sportskog vazduhoplovstva u Srbiji, upravo kroz realizaciju ovakvih takmičenja, - izjavio je Željko Ovuka, generalni sekretar Vazduhoplovnog saveza Srbije.

              {gallery}Ipa kup Beograda{/gallery}

              Pored izvođenja padobranskih skokova, planirano je i izvođenje vežbe traganja i spasavanja povređenih lica, kao i demonstracija načina izviđanja ultralakom letilicom u slučaju vanrednih situacija kao što su poplave, požari i zemljotresi. Tokom vežbe će biti demonstirana i mogućnost učešća padobranaca u sklopu službe za potragu i spasavanje, donosno njihovo sletanje iz aviona na mesto nesreće i pružanje pomoći na licu mesta. Biće demonstrirano i iskakanje pripadnika Gorske službe spasavanja u tandem padobranu koji će pružiti prvu pomoć do dolaska ostatka ekipe.
              Organizator ovog takmičenja je Vazduhoplovni savez Srbije uz podršku Ministarstva omladine i sporta, a kompletno takmičenje, smeštaj takmičara i resursi za vežbu, finansirani su iz pretpristupnih fondova EU.

              Autor:
              Dušan Arsević

              • PADOBRANSKI IPA KUP BEOGRAD
              • IPA KUP BEOGRADA
              • PADOBRANSKI KUP
              • PADOBRANSTVI
              • FOTO GALERIJA
               ]]>
               portal@besplatansport.com (BesplatanSport.com) Vazduh Fri, 13 Nov 2015 00:00:00 +0100
               SESTRA I BRAT NA POBEDNIČKOM POSTOLjU https://www.besplatansport.com/sportske-vesti-novosti/vazduh/10417-sestra-i-brat-na-pobednickom-postolju.html https://www.besplatansport.com/sportske-vesti-novosti/vazduh/10417-sestra-i-brat-na-pobednickom-postolju.html SESTRA I BRAT NA POBEDNIČKOM POSTOLjU
               Milica i Pavle Marinković, osvajači su medalja na poslednjem ovogodišnjem takmičenju u paraglajdingu u disciplini precizno sletanje, koje se održalo proteklog vikenda (07-08.) u Vršcu. Nakon šest serija, koje su se održale u poprilično zahtevnim uslovima i komplikovanom terenu za sletanje, jedini pilot koji je imao bolje rezultate od tandema Marinković, bio je Ivan Pavlov (AK „Delta“ - Kanjiža, koji je osvojio prvo mesto. Milica (AK „Aero – Edu“ – Beograd) je u konkurenciji od 30 pilota, iako je bila jedna od samo dve dame, zauzela treću poziciju. Njen rođeni brat Pavle (KVS „Košava“ - Beograd), osvojio je srebrnu medalju i pokazao da iako mlađi od sestre, može joj održati po neku lekciju.

               -    Drago nam je što su na takmičenje došli ljudi iz cele Srbije, čak i gosti iz Republike Srpske i Crne Gore, iako se ono organizovalo van letačke sezone. Kada neko pređe toliko kilometara zarad učešća na vašem takmičenju, onda znate da radite pravu stvar. Takmičenje je inače deo projekta CAN (Prekogranično vazduhoplovno umrežavanje) koje se finansira iz IPA Adratic programa Evropske unije, kroz koji smo višestruko unapredili sportsko vazduhoplovstvo u Srbiji. Između ostalog tu su i velike investicije u vidu kupovine aviona i vozila za potrebe potrage i spasavanja, kao i ograđivanje aerodroma „Lisičiji Jarak“ u Beogradu koje će biti završeno do kraja godine. Pored ovog takmičenja u sklopu istog projekta, očekuje nas i padobranski kup narednog vikenda, upravo na ovom aerodromu, izjavio je Željko Ovuka, generalni sekretar Vazduhoplovnog saveza Srbije.

               U ekipnoj konkurenciji, najbolje plasirane pilote na ovom takmičenju je imao klub vazduhoplovnih sportova „Košava“ iz Surčina u sastavu Slobodan Maletić – pilot i vođa ekipe, Dejan Valek – aktuelni evropski šampion, Pavle Marinković i Milan Bujić. Oni su više nego ubedljivo sa 319 negativnih poena, iza sebe ostavili ekipu „Montenegro“ koja je na kraju takmičenja imala 1.614 negativnih poena i osvojila drugo mesto. Bronzanu medalju, pomalo neočekivano, jer su se borili na domaćem terenu, osvojila je ekipa vršačkog, sportskog paraglajding kluba „Berkut“ sa rezultatom od 2.324 poena.
                   Organizator ovog takmičenja bio je Vazduhoplovni savez Srbije uz veliku pomoć Ministarstva omladine i sporta.
               Takmičenje je trajalo dva dana. Međutim, prvog dana su veoma gusta magla i nepovoljan vetar, onemogućili početak takmičenja. Tokom celog dana piloti paraglajdera iz 11 timova, su sa velikom verom i entuzijazmom, čekali lepše vreme na poletištu „Kula“ iznad Vršca. Međutim, metereološka situacija se tokom celog dana nije promenila, pa su se piloti iz Raške, Kraljeva, Kosovske Mitrovice, Aleksinca, Beograda, Požarevca, Kanjiže, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, neobavljenog posla vratili sa letilišta.

               S obzirom na to da je paragladjing sport u kojem se takmičenja održavaju uglavnom daleko od urbanih sredina i da su u slučaju nezgoda piloti često usmereni jedni na druge, Gorska služba spasavanja je prezentovala šta raditi u vanrednim situacijama i na koji način zatražiti njihovu pomoć. Tom prilikom je najavljen i teorijsko praktični kurs na temu samospasavanja i prve pomoći.
                   Drugog takmičarskog dana piloti za prepreku nisu imali maglu, ali im je vetar uslovio promenu terena za takmičenje. Više od 180 poletanja i sletanja izvedena su sa  obližnjeg brda u malenom naselju Kuštilj na samoj granici sa Rumunijom.
                

               {gallery}vazduhoplovci{/gallery}
               Autor:
               Dušan Arsević

               • paraglajding vesti
               • vazduhoplovni savez
               • FOTO GALERIJA
                ]]>
                portal@besplatansport.com (BesplatanSport.com) Vazduh Tue, 10 Nov 2015 00:00:00 +0100
                18. BEOGRADSKA ROLERIJADA 2015 Proslavimo punoletstvo zajedno https://www.besplatansport.com/sportske-vesti-novosti/vazduh/10400-18-beogradska-rolerijada-2015-proslavimo-punoletstvo-zajedno.html https://www.besplatansport.com/sportske-vesti-novosti/vazduh/10400-18-beogradska-rolerijada-2015-proslavimo-punoletstvo-zajedno.html 18. BEOGRADSKA ROLERIJADA 2015 Proslavimo punoletstvo zajedno
                U subotu, 19. Septembra 2015 godine, počev od 9h održaće se 18. Bg Rolerijada u srcu Beograda, od Slavije do Kalemegdana, jedinstvena porodična žurka na rolerima – proslavimo zajedno punoletstvo! I sve to pod pokroviteljstvom Grada Beograda – Sekretarijata za sport i omladinu. Bez njihove pomoći svih ovih godina, ne bi bilo ni ovogdišnje žurke punoletstva.

                Kada smo pre 18 godina organizovali prvu Rolerijadu, malo ko je verovao da ćemo se družiti ovoliko dugo. Ideja nam je bila da promovišemo ovaj sport i zabavu, ali se manifestacija sve ove godine razvijala, menjala i rasla zajedno sa vama i došlo je vereme da zajedno proslavimo osamnaesti rodjendan. Zato vas očekujemo u zaista velikom broju ove godine jer su mnogi od vas bili više puta na beogradskoj rolerijadi a neki i na svih osamnaest! Biće nam zaista ogromno zadovoljstvo da se okupimo i pokažemo koliko nas mnogo ima na roškama. Dođite svi koji ste bar jednom bili na Bgd Rolerijadi da proslavimo punoletstvo zajedno i dobro se zabavimo.
                    Kao i uvek, spremili smo trke za svaki uzrast i interesovanje. Ako si mladji od 15 godina, prijavi se za učešće na trkama za najmladje, koje startuju na Trgu Republike. Ovde se momci i devojke takmiče u 3 starosne grupe (do 7 godina, od 8 do 11g i od 12 do 15 godina). Za ove trke se kaže da su najšarmantnije trke na svakoj Bg Rolerijadi!
                Ako si ipak stariji od 16g. dodji na Slaviju gde je start Blic trka za odrasle. Ovo je ne samo najduža trka već se postižu i najveće brzine.
                    Ako je neko iz tvoje porodice odlučio da ti se pridruži u nekoj trci, onda se prijavite za porodične trke. Kao što verovatno već znaš, u ovim trkama se držite za ruke od starta do cilja. Može da vas bude dvoje, troje ili četvoro... računaju se čak i bebe u kolicima.
                    Za one najbrže i najspretnije, pripremili smo Trke na 100m. Samo moraš prvo da prodješ kvalifikacije to jutro u 9:30! Onaj ko prodje kvalifikacije učestvuje na pravim trkama na 100m na kraju takmičarskog dana. Pošto se takmičite dvoje po dvoje na ispadanje, osim brzine trebaće ti malo sreće i puno navijača.
                    Naravno, osim takmičenja tu je i dobra zabava uz NAXI dj-a, plesne grupe iz Zrenjanina i UMS-a, a za najspretinje smo obezbedili poklon majice sa ovogodišnjim logom Bgd Rolerijade!
                    Prijavljivanje za 18. Beogradsku Rolerijadu je na sam dan Rolerijade od 9h na trgu Republike.

                • rolerijada
                • beogradska rolerijada
                 ]]>
                 portal@besplatansport.com (BesplatanSport.com) Vazduh Wed, 16 Sep 2015 00:00:00 +0200
                 UMALO BOŽE PRAVDE I U INDONEZIJI https://www.besplatansport.com/sportske-vesti-novosti/vazduh/10391-umalo-boze-pravde-i-u-indoneziji.html https://www.besplatansport.com/sportske-vesti-novosti/vazduh/10391-umalo-boze-pravde-i-u-indoneziji.html UMALO BOŽE PRAVDE I U INDONEZIJI
                 Piloti srpskog nacionalnog tima u paraglajdingu u disciplini precizno sletanje u Srbiju su doneli srebrnu medalju u ekipnoj konkurenciji. Na svetskom prvenstvu koje se protekle nedelje održalo u Indoneziji, paraglajderisti Srbije bili su bolji od 28 letačkih nacija.

                  Jedina ekipa koja je imala manje negativnih poena od Srbije bio je nacionalni tim Tajlanda koji je trijumfovao ispred našeg tima. Srpskim pilotima u leđa su gledali domaći paraglajderisti indonežanskog tima koji su ostali daleko iza naših pilota.
                 Najbolje plasirani pilot srpskog tima bio je Dragan Popov, osvojivši 13. poziciju u konkurenciji od 121 pilota. Novi šampion sveta u paraglajdingu postao je domaći takmičar Dede Supratman (Dede Supratman), dok su drugo i treće mesto osvojili Matijaž Sluga iz Slovenije i Tomaš Lednik iz Češke.
                 U konkurenciji dama, naša Tamara Kostić osvojila je osmu poziciju. Najbolji ženski pilot paraglajdera u disciplini precizno sletanje postala je Nunapat Pučong (Nunnapat Phuchong) sa Tajlanda, dok su srebrnu i bronzanu medalju osvojile Hju Jong Čo (Hye joung cho) iz Koreje i Jolanta Romanenko (Jolanta Romanenko) iz Litvanije.

                 U izuzetno teškim vremenskim uslovima, koji nisu odgovarali većini pilota iz Evrope, naša ekipa uspela je da postane najbolje plasirani tim sa starog kontinenta.
                 -    Ovo je odličan uspeh za ekipnu konkurenciju. Iako u pojedinačnoj konkurenciji nismo ostvarili planirane rezultate, dokazali smo da ekipno važimo za pravu velesilu u svetu paraglajdinga. Drago mi je što smo iza sebe ostavili reprezentacije Češke i Slovenije, koje su u svetu paraglajdinga isto što i Brazilci i Nemci u fudbalu. – Izjavio je Slobodan Maletić, reprezentativac i selektor nacionalnog tima.
                 Vazduhoplovni savez Srbije uložio je mnogo truda da se na tako daleki put i važno takmičenje, pošalje naš nacionalni tim. U svemu tome veliku podršku imao je od strane Ministarstva omladine i sporta i Sportskog saveza Srbije.
                 Ovim povodom, Vazduhoplovni savez Srbije organizovaće konferenciju za medije u svojim prostorijama u sredu 26. avgusta sa početkom u 12 časova.  Molimo sve zainteresovane predstavnike medija da svoje prisustvo potvrde na mail pr@vss.rs

                 Autor:
                 Dušan Arsević

                 • PARAGLAJDING SRBIJA
                 • paraglajding
                 • #TEAMSERBIA
                  ]]>
                  portal@besplatansport.com (BesplatanSport.com) Vazduh Tue, 25 Aug 2015 00:00:00 +0200
                  VAZDUHOPLOVNI MODELI JEDRE ZLATIBOROM https://www.besplatansport.com/sportske-vesti-novosti/vazduh/10392-vazduhoplovni-modeli-jedre-zlatiborom.html https://www.besplatansport.com/sportske-vesti-novosti/vazduh/10392-vazduhoplovni-modeli-jedre-zlatiborom.html VAZDUHOPLOVNI MODELI JEDRE ZLATIBOROM
                  Veliko međunarodno takmičenje u vazduhoplovnom modelarstvu u klasi slobodno letećih modela F1E (modeli na magnetni pogon) počeće sutra (26.08.) na terenima Zlatibora. Više od 80 takmičara iz dvanaest zemalja sveta, tokom tri dana, nadmetaće se u konstruisanju modela i njihovoj dužini leta.

                  Zlatibor je već drugi put u poslednje četiri godine domaćin svetskog prvenstva u ovoj disciplini, jer njegove padine i metereološki uslovi izuzetno pogoduju ovom vazduhoplovnom sportu. Na svečanom otvaranju šampionata, takmičarima i gledaocima obratili su se Labud Bulatović, predsednik VSS-a koji je poželeo dobrodošlicu takmičarima kao i Vili Kamp (Willy Camp) predsednik FAI (Međunarodna vazduhoplovna federacija) žirija, koji je takmičarima poželeo dobar vetar i mnogo sportske sreće. 
                  Reprezentacija Srbije u sastavu Stevan Janović, Boško Laćimić, Stevan Mutić i junior Dejan Stančević, pokušaće da uz prednost domaćeg terena, postignu dobar rezultat, a možda i preotmu titulu od aktuelnog šampiona Alana Ruoksa (Alain Roux) iz Francuske.
                  -    Drago mi je da je veliki broj takmičara ponovo došao u Srbiju na Zlatibor. To je najbolja potvrda  da je prethodna organizacija bila na visokom niovu što nam zaista služi na ponos. Samo da nas još i vreme posluži, biću zadovoljan, a još ako naši takmičari osvoje medalje, mojoj sreći neće biti kraja. – Izjavio je Nikola Borovac direktor reprezentacije i direktor takmičenja.
                  Organizator ovog takmičenja je Vazduhoplovni savez Srbije, uz veliku podršku Ministarstva omladine i sporta kao i Sportskog saveza Srbije.

                  Autor:
                  Dušan Arsević

                  • VAZDUHOPLVNO MODELARSTVO
                  • vazduhoplovni savez
                   ]]>
                   portal@besplatansport.com (BesplatanSport.com) Vazduh Tue, 25 Aug 2015 00:00:00 +0200
                   ATERIRAJU NA ZLATO https://www.besplatansport.com/sportske-vesti-novosti/vazduh/10387-ateriraju-na-zlato.html https://www.besplatansport.com/sportske-vesti-novosti/vazduh/10387-ateriraju-na-zlato.html ATERIRAJU NA ZLATO
                   Reprezentacija Srbije u paraglajdingu, otputovala je u Indoneziju na Svetsko prvenstvo u disciplini precizno sletanje. Naši najprecizniji paraglajderisti takmičiće se sa najboljim pilotima iz celog sveta od 9. do 17. avgusta u gradu Punčaku, na zapadnoj Javi. Najavljen je dolazak više od stotinu pilota iz preko 30 zemalja sa svih krajeva planete.  

                       Srbija bez lažne skromnosti od svojih pilota može očekivati najbolje moguće rezultate, jer u našoj ekipi imamo aktuelnog šampiona Evrope Dejana Valeka iz Novog Sada i aktuelnog svetskog prvaka u ženskoj konkurenciji Milicu Marinković iz Beograda. Preostali članovi reprezentacije zauzimaju takođe veoma visoka  mesta na međunarodnoj rang listi. Tako su Goran Đurković i Dragan Popov trenutno na četvrtoj i devetoj poziciji, dok je Ivan Pavlov na 12 mestu a Tamara Kostić na šestom mestu u ženskoj konkurenciji. Ekipno Srbija zauzima drugo mesto i to sa veoma malim zaostatkom iza vodeće Slovenije.
                   -    Najavljujem borbu do poslednjeg atoma snage, jer želim da odbranim titulu svetskog prvaka. – izjavila je Milica Marinković.
                   Ništa manje spremna za put i borbu za medalje nije bila ni Tamara Kostić koja će uz Milicu pored veštine pilotiranja paraglajderom,  u Indoneziji predstaviti srpsku otmenost, ženstvenost i lepotu.
                   -    Biti ženski pilot u paraglajdingu je odlična stvar, jer vas svi čuvaju kao malo vode na dlanu. Ovo je prava prilika da im pokažem da se u telu jedne devojke, sakriva borbenost prave lavice. Odlazim po medalju, bez alternative. – samouvereno je izjavila Tamara Kostić koja je na poslednjim takmičenjima u Srbiji i regionu, osvajala medalje i trenutno se nalazi u odličnoj takmičarskoj formi.
                   Da naši piloti ne polete previsoko u Indoneziji, brinuće se Slobodan Maletić koji je ove godine selektor i takmičar na ovom prvensvtu. Nakon odrađenih priprema na Zaltiboru na kojima su naši piloti usavršavali formu, Maletić je istakao da je zadovoljan sa učinkom njegovog tima i da je ponosan što je vođa ovako dobre ekipe u kojoj su svi izuzetno jaki pojedinci, ali i veoma solidarni i požrtvovani timski igrači. Maletić se takođe zahvalio Ministarstvu omladine i sporta i Sportskom savezu Srbije koji su svesrdno pomogli da naši takmičari predstave Srbiju na ovom prestižnom takmičenju.
                         
                   Autor:
                   Dušan Arsević

                   • paraglajding vesti
                   • REPREZENTACIJA SRBIJE
                   • #TEAMSERBIA
                    ]]>
                    portal@besplatansport.com (BesplatanSport.com) Vazduh Fri, 07 Aug 2015 00:00:00 +0200
                    3. MEĐUNARODNI FESTIVAL EKSTREMNIH SPORTOVA https://www.besplatansport.com/sportske-vesti-novosti/vazduh/10383-3-medunarodni-festival-ekstremnih-sportova.html https://www.besplatansport.com/sportske-vesti-novosti/vazduh/10383-3-medunarodni-festival-ekstremnih-sportova.html 3. MEĐUNARODNI FESTIVAL EKSTREMNIH SPORTOVA
                    Nadomak Kraljeva i Vrnjačke Banje, 200 kilometara južno od Beograda, 115 km od Niša nalazi se Trstenik, mesto gde se spajaju EKSTREMNI SPORTOVI, UMETNOST i EDUKACIJA – FEST 2015.      

                    X-FEST3 se održava od 14. – 16. avgusta u Trsteniku i jedini je festival tog tipa na Balkanu i u Jugoistočnoj Evropi.
                    Cilj festivala je promocija avanturističkih sportova i sportova na otvorenom, kao i promocija zdravog načina života, povratka prirodi i aktivnog odmora.

                     Festival su podržali Vazduhoplovni Savez Srbije, Turistička organizacija Srbije, Opština Trstenik, Turistička organizacija Trstenik i mnogi drugi.

                    Za sve dodatne informacije posetite stranicu XFEST PROGRAM>>

                    • FESTIVAL EKSTREMNIH SPORTOVA
                    • XFEST
                    • XFEST3
                    • #XFEST3
                     ]]>
                     portal@besplatansport.com (BesplatanSport.com) Vazduh Wed, 05 Aug 2015 00:00:00 +0200