Back BesplatanSport.com
  • Sportske vesti
  • Vatra
  • Kolašinac: Kod nas u atletici prosto nije običaj da se peva himna, u njoj se uživa

Kolašinac: Kod nas u atletici prosto nije običaj da se peva himna, u njoj se uživa

Kolašinac: Kod nas u atletici prosto nije običaj da se peva himna, u njoj se uživa

Srpski atletičar Asmir Kolašinac, koji je pre nekoliko dana na dvoranskom prvenstvu Evrope u Geteborgu osvojio zlatnu medalju u bacanju kugle, najavio je danas da će mu sledeće odličje biti sa Svetskog šampionata i izrazio nadu da će na Olimpijskim igrama 2016. godine u Riju takođe moći da se bori za sam vrh.

"Ovo je istorijski trenutak za mene, Atletski savez Srbije i srpski sport. Ponosan sam jer sam ispunio ono što sam obećao - zlato na EP, a tvrdim vam da će i moje sledeće obećanje biti ispunjeno - osvajanje svetske medalje", rekao je Kolašinac na konferenciji za medije u prostorijama kompanije "Komtrejd" na Novom Beogradu.


On je istakao da je zlato u Geteborgu "iskovano" zahvaljujući zajedništvu cele reprezentacije.


"Zajedničkim i dugogodišnjim radom cele reprezentacije, sistematskim zalaganjem ASS, Minstastva sporta i Olimpijskog komiteta Srbije došli smo do zlata", rekao je Kolasinac.


Najsuspešniji srpski atletičar osvrnuo se i na dešavanja nakon takmičenja kada je visoko podigao zastavu Srbije, a oko struka imao vezanu zastavu Bošnjačkog nacionalnog veća.


"Odmah nakon takmičenja prišao sam treneru Tomaševiću koji mi je dao srpsku zastavu. Podigao sam je visoko, želeći da proslavim veliki uspeh. U tim trenucima nisam mnogo razmišljao, bio sam previše ushicen i tu radost hteo sam da podelim sa svima. Tada su mi prišli moji zemljaci koji žive u Švedskoj i opasali zastavu Bonjačkog naroda. Meni je čast i zadovoljstvo da "bacam" za Srbiju, niko mene ne tera, to činim jer na taj način ispunjavam svoj san i zajedno sa drugovima iz reprezentacije pišem istoriju srpske atletike", istakao je on.

Kolašinac je objasnio i zašto na ceremoniji uručivanja medalje nije pevao himnu "Bože pravde".

"Nijednom nisam rekao da neću da pevam himnu. Kod nas u atletici prosto nije običaj da se peva, himna se poštuje, sluša u stavu mirno i u njoj se uživa", konstatovao je evropski šampion.

Njegov trener Nikola Tomašević istakao je da mu je privilegija da radi sa atletičarem koji poseduje visoke sportske, ali i ljudske kvalitete.

Mihail Dudaš, osvajač bronzane medalje u sedmoboju, rekao je da se nada da će mu taj uspeh biti samo početak niza, koji će u budućnosti ostvariti.

"Asmirova izjava o načinu na koji smo osvojili medalje sve govori. Ključ naših uspeha leži u zajedničkom duhu i u međusobnom podržavanju", naglasio je Dudaš.

Predsednik ASS Veselin Jevrosimović rekao je da je uspeh u Geteborgu, odnosno osvajanje zlatne medalje Kolašinca i srebrne Mihaila Dudaša, dokaz da se srpska atletika vraća na stare staze.

"Vraćamo stari sjaj našoj atletici, a ovi mladi atletičari će tek da nižu medalje", poručio je Jevresimović.

Generalni sekretar ASS Slobodan Branković ocenio je da je u Geteborgu ostvaren neverovatan uspeh.


"Srbija je jedna od retkih nacija kojoj je pošlo za rukom da na tri poslednja velika takmičenja osvoji medalje. Bio sam ponosan kada je u Budimpešti prvenstvo Evrope u krosu počelo našom himnom nakon zlata Amele Terzić, a i sada u Geteborgu, kada je Kolašinac osvojio zlato", rekao je Branković.


On je podsetio da se uveliko gradi atletska dvorana koja će omogućiti srpskim atletičarima da se ravnopravno kvalitetno pripremaju sa kolegama iz ostalih zemalja.

"Nadam se da će se dvorana završiti u roku, kako bi naši atletičari imali uslove kao njihove kolege. Okrećemo se sezoni koja je pred nama, čiji je vrhunac prvenstvo Evrope u krosu u Beogradu, gde očekujem i medalje naših atletičara. Nadam se da ćemo uspeti da dobijemo organizaciju prvenstva Evrope u dvorani 2017. godine", poručio je Branković.


Ovoj konferenciji za medije prisustvovao je i državni sekretar za sport Predrag Peruničić, koji je čestitao osvajačima medaljima i istakao da su oni ponos ove države.

Izvor Blic

Posted: 06 mart 2013
Pin It

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori