Stoni tenis

Stoni tenis, poznat i kao ping pong je sport u kome se takmiče dva (ili četiri) igrača koji lopticu udaraju reketom na stolu za stoni tenis. Stoni tenis razvija koordinaciju pokreta, jača organizam, preventivno utiče na otpornost od bolesti, utiče na brže ozdravljenje ili dovođenje u funkciju povređenih delova tela, utiče na psihičko rasterećenje, stvara zadovoljstvo kod igrača i još mnogo toga.

Razvoj stonog tenisa u svetu je započeo u Engleskoj od 1899 do 1904. godine. Nekoliko međunarodnih prvenstava održano je od 1904. do 1912. godine, a potom od 1912.g. do 1925.g. nisu održavana međunarodna takmičenja u stonom tenisu. Prvi stonoteniski savez u svetu osnovan je 1921.g. u Engleskoj. Prvo svetsko prvenstvo u stonom tenisu održano je 1926.g. u Londonu, kada je i osnovana Međunarodna stonoteniska federacija ITTF.

Po starim pravilima igralo se do 21, a svaki igrač je servirao za redom 5 puta. Danas se igra do 11 poena, za redom se servira dva puta, pa je igra postala brža i zanimljivija. Igra se na tri dobijena seta, do 11. Razlika mora da bude dva poena, dakle 11:9 ili 12:10... i tako dok se ne postigne dva poena razlike.

SPORTOVI-STONI-TENIS

Lista klubova >>>

Adresar klubova

Sportske akcije - Stoni tenis

Besplatan stoni tenis za porodice

Besplatan stoni tenis za porodice u sportskom centru "Novi Beograd".
Sport: Stoni tenis

Najnoviji tekstovi

Vesti iz sporta