Rukomet

Rukomet je ekipni sport sa loptom, u kom se takmiče dve ekipe sa po 7 igrača (6 igrača u polju + 1 golman) na svakoj strani. Igra traje dva puta po 30 minuta, a cilj je dati više golova od protivnika. Lopta se između igrača dodaje rukama slično kao u košarci ali sa nešto manjom loptom i uz drugačija pravila vođenja lopte.
Kroz istoriju je postojalo mnogo igara koje su bile vrlo slične današnjem rukometu: haandbool (Danska), hazena (Češka), gandbol (Ukrajina), torball (Nemačka).

Ipak, smatra se da su počeci rukometa u Danskoj gde je 1898. godine učitelj Holger Nilsen (Holger Nielsen) u Oldrupu uveo u školski program igru sličnu današnjem rukometu. Iz danske se igra proširila u Švedsku 1912.  i Nemačku. U Čehoslovačkoj se početkom XX. veka igrala hazena, koja je veoma slična rukometu.

Rukomet se danas igra u muškoj i ženskoj konkurenciji, u različitim starosnim grupama. Iako je prvi i jedini put uvršten u program Olimpijskih igara 1936.  tek od Olimpijskih igara u Minhenu 1972.  je standardni olimpijski sport.

Lista klubova >>>

Adresar klubova

Sportske akcije - Rukomet

Besplatni treninzi rukometa

Ženski rukometni klub Srem iz Sremske Mitrovice organizuje (već godinama) besplatne treninge.
Sport: Rukomet

Najnoviji tekstovi

Vesti iz sporta