Veslanje

Veslanje je pojedinačni i ekipni sport na vodi. Pojedinac ili više njih pokreću čamac u kojem sede snagom svojih mišića preko poluga koja se zovu vesla. Vesla su dugačke poluge koja na jednom kraju imaju rukohvat, dok drugi kraj koji je širi i pljosnatiji (lopata) ulazi u vodu. Postoje dve vrste vesla, a to su lopate i sekire, razlikuju se po površini koja ulazi u vodu - sekire imaju veću površinu. Veslačka takmičenja se zovu regate.

Veslanje je poznato još od najranijih vremena, Kinezi su prvi upotrebljavali duge čamce na rekama i jezerima, a u staroj Grčkoj su se održavala takmičenja u ovoj disciplini…
Duga je istorija veslačkog sporta. Prva zabeležena veslačka takmičenja su održana još 1315. godine u Veneciji. Ipak, začetkom modernog veslanja smatraju se takmičenja krajem 18. veka u Engleskoj. Najpoznatija veslačka regata, ona između koledža Oxford i Cambridge započinje svoju istoriju 1829. godine i traje sve do danas.

Veslanje je olimpijski sport od samih početaka modernog olimpizma, te je bilo prisutno u takmičarskom programu na svim dosadašnjim letnjim igrama. Vrlo je popularano i kao akademski sport, pogotovo na univerzitetima u Velikoj Britaniji i SAD.

SPORTOVI-VESLANJE

Lista klubova >>>

Adresar klubova

Najnoviji tekstovi

Vesti iz sporta