Skokovi u vodu

Skokovi u vodu su sport u kom je cilj skakača da što efektnije, uz prezentaciju akrobatskih gimnastičkih elemenata tokom skoka, skoči u vodu s platforme.

Tačan početak je nemoguće utvrditi ali neke istorijske činjenice i crteži stari preko 2500 godina pronađeni u Napulju (Italija) ukazuju da su ljudi od davnina izvodili skokove u vodu. Takođe su na nekim vazama iz antičke Grčke i iz stare Indije prikazani skokovi u vodu sa stena i hramova koji su kako se pretpostavlja imali religijski karakter. Istina to nije bio sport, pa čak ni kasnije kada su u Evropi u 17. veku, tačnije u Nemačkoj i Švedskoj gimnastičari izvodili svoje akrobacije iznad vode. To se tada nazivalo "Fency diving" ili lepo skakanje. U to vreme razvoja buržoazije i uviđanja značaja sporta (gimnastike) za vojnu i drugu spremnost, dolazi i do razvoja skokova u vodu...

Danas su skokovi u vodu standardni olimpijski sport i dele se na: skokove s odskočne daske i skokovi s tornja. Takmičenje se izvodi u muškoj i ženskoj konkurenciji na strogo propisanim skakalištima, na kojima mora biti osim odgovarajućeg tornja i bazen propisanih dimenzija od kojih je posebno važna dubina vode.

SPORTOVI-SKOKOVI-U-VODU

 

Lista klubova >>>

Adresar klubova

Najnoviji tekstovi

Vesti iz sporta