Skijanje

Skijanje je prvenstveno nastalo kao način transporta, odnosno kretanja po snegu, a danas je uglavnom popularan vid rekreacije, ali i standardni olimpijski sport na zimskim Olimpijskim igrama. Skijanje na snegu, ili alpsko skijanje je dobilo ime po Alpima, planinskom vencu u Evropi gde je tradicija takvog načina skijanja i začeta. Iako je alpsko skijanje danas rašireno u celom svetu i na svim kontinentima, naziv se održao do danas.

Kao sport, skijanje se javilo u norveškoj pokrajini Telemark. Gradić Morgedal je u tom području poznat kao “kolevka skijanja”. Pošto je taj kraj dugo ostajao pod snegom, čovek se kretao pomoću skija. Ljudi koji su tu živeli zimi su potpuno zavisili od skija, koje su bile neprohodne za odlazak u lov ili u planine radi hvatanja divljači, u okolna mesta... Otac savremenog skijanja je Sondre Norhajm, rođen u Morgedalu, pionir ne samo u slalomu, nego i u pravljenju skija. On je u konstruisao skijaški vez koji je omogućio upravljanje skijom, i to tehnikom koja se danas naziva telemark.

Skijaške discipline delimo na alpske, nordijske i skijaške letove. Iako postoje i varijante štafetnih trka u nordijskom skijanju, skijanje je uglavnom pojedinačni sport. Često se u skijaške sportove ubraja i “snowboard” koji je od 1998. godine takođe uključen u familiju olimpijskih sportova. Oprema za taj sport se bitno razlikuje od skijaške opreme po tome što se ne koriste dve skije već jedan “board” odnosno daska za skijanje.

SPORTOVI-SKIJANJE

Lista klubova >>>

Adresar klubova

Najnoviji tekstovi

Vesti iz sporta