Plivanje

Plivanje je omiljena rekreativna aktivnost ali i takmičarski sport. Postoje četiri glavne tehnike plivanja i sve su podjednako korisne za zdravlje. To su: klasično prsno plivanje, prsni kraul, leđni kraul i delfin. Leđna tehnika utiče na pravilan razvoj leđnih mišića, ramena i ruku i posebno prija ljudima koji imaju probleme sa kičmom, a delfin, koji je za mnoge i najteži na grudi, ruke, ali i čitav mišićni sklop.

Kod prsnog plivanja, plivači koji ne kvase glavu, naprežu vratni deo kičme. Kada je, pak reč o „vrstama“ plivanja postoje rekreativno, takmičarsko i maratonsko plivanje. Takmičarsko plivanje se obično prekida posle 28 godine, a maratonsko, koje je takođe naporno posle 50 godine života. Zato se rekreativno plivanje, kao najčešći vid bavljenja ovog sporta može „upražnjavati“ u svakom životnom dobu.

Zbog otpora vode, aktivnosti u vodi su intenzivnije, svi mišići na telu pravilno se oblikuju i izdužuju a koristite i mišiće koje drugim aktivnostima ne aktivirate. Isto tako, prilikom vežbi koje se izvode "na kopnu", mišići se najčešće moraju boriti sa celokupnom telesnom težinom, dok to u bazenu/moru/reci naravno nije slučaj. Famozna sila gravitacije, naime, baš i nije tako silna u vodenom okruženju, pe se samim tim smanjuje opterećenje na kostima. Plivanje je, zato, i najbezbedniji sport za one koji su naumili da smršaju.

Iako je plivanje vrlo zdrava aktivnost, ukoliko plivač ne proceni dobro svoju veštinu i pripremljenost te ne uvaži uslove na vodi (moru, jezeru, reci i sl.) postoji stalna opasnost od utapanja, te su zato neophodne mere opreza.

Lista klubova >>>

Adresar klubova

Sportske akcije - Plivanje

Možeš i ti, sve je FREE - požuri polako

Zа sve mlаde od 14 do 30 godinа koji žive nа teritoriji Grаdа Novog Sаdа, sportsko udruženje "Super Aktivаn", pod pokroviteljstvom Grаdske Uprаve zа Sport i Omlаdinu Grаdа Novog Sаdа, omogućаvа BESPLATNE аktivnosti u vidu plivаnjа, kuglаnjа, streljаštvа, stonog tenisа, borilаčkih veštinа, opšte fizičke pripreme i drugih sportsko rekreаtivnih sаdržаjа.zafa
Sport: Plivanje

Besplatni sportovi za Novosađane

  • Organizator:
Više nemate izgovor za pasivnost - u okviru projekta "POŽURI POLAKO" sve je FREE.  
Sport: Plivanje

Besplatna početna obuka plivanja dece

Vaterpolo klub Vojvodina u saradnji sa kompanijom NIS organizuje besplatnu početnu obuku plivanja za decu. Prijave se primaju na samom bazenu na Klisi, Sentandrejski put bb, Novi Sad. Inf na tel  062 590 952, koordinatorka projekta Daniela Ignjatić.
Sport: Plivanje

Besplatno plivanje u zatvorenom bazenu “Milan Gale Muškatirović”

Gale časti starogradske penzionere
Sport: Plivanje

Najnoviji tekstovi

Vesti iz sporta