Klizanje na ledu

Klizanje na ledu je raširen oblik rekreacije, ali i osnova mnogobrojnih sportova i sportskih disciplina na ledu. To je umeće kretanja po zaleđenim površinama korišćenjem klizaljki. Kliza se po ledu, koji može biti prirodno zaleđena površina - jezera ili reke, ali i po veštačko zaleđenim klizalištima.

Prema sačuvanim podacima, prve klizaljke nastale su u Švedskoj u 9. veku i napravljene su od životinjskih kostiju. Podaci govore da su ove klizaljke najčešće koristili putnici u ledenim krajevima koji su pomoću njih prelazili velike razdaljine.

Sportovi koji uključuju klizanje na ledu su: umetničko klizanje, brzo klizanje, hokej na ledu. Umetničko klizanje je sport u kojem takmičar ili više njih mora kližući na ledu izvesti okrete, skokove i druge elemente demonstrirajući spretnost i eleganciju, često uz muzičku pratnju.

Kao sport, umetničko klizanje potiče još iz 19-tog veka. Organizacija koja upravlja ovim sportom, propisuje pravila i organizuje međunarodna takmičenja je Međunarodna klizačka federacija, ili kraće ISU (od engl. naziva International Skating Union), koja je osnovana 1892. godine. Osnovne discipline umetničkog klizanja su:pojedinačno (žene i muškarci), sportski parovi, plesni parovi. Ove četiri discipline su i u standardnom programu Zimskih olimpijskih igara.

Brzo klizanje je sport u kojem je cilj u što kraćem vremenu preći zadatu udaljenost kližući na ledu. U osnovnoj i najraširenijoj varijanti ovog sporta takmičari se takmiče na kružnoj stazi dužine 400 metara, a koja može biti u dvorani ili na otvorenom. Postoji i varijanta ovog sporta na kraćoj stazi.

SPORTOVI-KLIZANJE-NA-LEDU

Lista klubova >>>

Adresar klubova

Najnoviji tekstovi

Vesti iz sporta