Karling

Karling je škotski nacionalni sport. Brojne su teorije o nastanku karlinga u kojem dve četvoročlane ekipe uz pomoć “četki” i “metli” nastoje smestiti po osam “kamenih kugli” što bliže središtu “kuće” označene krugovima na ledenoj površini. Karling je sport koji se igra na ledu po kojem se gura kamenje okruglastog oblika i težine nešto manje od 20kg.

Dve ekipe se nadmeću u guranju kamenja s jednog kraja terena na drugi gde se nalazi velika okrugla meta iscrtana na ledu, sa ciljem imaju što više svog kamenja najbliže centru mete. Kuriozititet je da se sve “ kamene kugle “ prave od istog mermera koji se vadi samo iz jednog kamenoloma u Škotskoj.

Kao takmičarska disciplina karling se prvi put pojavio još na Olimpijskom igrama 1924. u Šamoniju. Tada su se takmičili samo muškarci. Zlato su tada uzeli Britanci, drugi su bili Šveđani, a treći Francuzi. Od tada se više nije pojavljivala na Olimpijskom igrama. Posle duže pauze, ponovo je uveden kao zvaničan sport na Zimskim Olimpijskim igrama u Naganu 1998. Predhodno se na pet olimpijada (Šamoni, Lejk Plesid, Garmiš, Kalgari i Albervil) pojavljivala kao demonstracioni sport.

SPORTOVI-KARLING

Lista klubova >>>

Adresar klubova

Najnoviji tekstovi

Vesti iz sporta