Kajak

Od 1867. godine, kada je održano prvo zvanično takmičenje u Londonu, pa do današnjih dana, kajak je doživeo drastične tehnološke promene. Ipak, suština je ostala ista. To je uzan, lagan čamac, koji se pomoću vesla, pokreće isključivo sopstvenom snagom...

Takmičarski kajak se deli na dve suštinski različite grane: Kajak i Kanu (u zavisnosti da li veslo ima lopatu sa obe ili samo sa jedne strane drške). Glavna podela za takmičarsko kajakaštvo je u zavisnosti da li se odvija na mirnim ili divljim vodama. Kajak na mirnim vodama obuhvata sprinterske discipline i maraton („mirna voda“ označava jezero vodenu površinu na kojoj nema primetnog kretanja vode niti većih talasa). Kajak na divljim vodama obuhvata slalom i spust („divlja voda“ označava brze reke u kojima je tok vode primetan, te su prisutni talasi, brzaci, slapovi i dr.).

Kajak i Kanu na mirnim vodama su skoro identični sportovi. Razlika je u veslu, kod kajaka na mirnim vodama veslo ima lopatu sa oba kraja tako da se naizmenično ubacuje u vodu (leva pa desna lopata).  Veslo kod kanua na mirnim vodama ima lopatu samo na jednom kraju (vesla se uvek samo sa jedne strane).

Kajak na divljim vodama je uzbudljiv, atraktivan sport, u kome se sportisti takmiče na brzim, tekućim vodama. Za disciplinu “Kajak na divljim vodama” kajaci su kraći, stabilniji i veoma otporni na udarce.  Trke su podeljene na dve osnovne grane: slalom i spust. Slično kao kod skijanja, u disciplini “slalom” potrebno je proći kroz  25 nizvodnih ili uzvodnih kapija, za što kraće vreme, a da se pri tom ne zarade kaznene poene u vidu dodatnog vremena. Spust se održava na stazama dugim 5-10 km.

Kanu na brzim vodama je isto što i kajak na brzim vodama stim da kanu veslo ima lopatu samo sa jedne strane drške (u oba slučaja se sedi, ne kleči se kao kod kanua na mirnim vodama).

Kajak

Adresar klubova >>>

Adresar klubova

Najnoviji tekstovi

Vesti iz sporta