Zmajarstvo

To je letenje pomoću ultra lakih letelica (zmajeva) koje su svoje mesto u svetu vazduhoplovstva našle zbog svoje praktičnosti. Ta praktičnost se ogleda u lakoj prenosivosti letelica pa pilot više nije vezan za aerodrome, a istovremeno zbog malih brzina letenja i kontakta s prirodom (nema cockpita) doživljaj letenja postaje najsličniji letu ptice. Zavisno od sposobnosti pilota da iskoristi vazdušna strujanja i metereološke uslove, mogući su letovi od nekoliko sati uz postizanje visina i do 4000 metara te preleti i do nekoliko stotina kilometara. Svetski rekord je 700 km!

Zmaj (hang-glider)  se sastoji od metalne konstrukcije (aluminijum + karbon + čelične sajle) presvučene jedrom u koje se navuku profilisana rebra. Zmaj leti brzinama od 25–140 km/h zavisno od vrste zmaja (školski, sportski, takmičarski), a smer kretanja se menja promenom tezišta tela. Čovek je zakačen za zmaja pomoću posebnog veza u kojem se može leteti ležeći ili sedeći. Zmaj je opremljen i spasilačkim padobranom.

Kao sport, zmajarstvo privlači slobodom upravljanja i osećajem potpune kontrole koju pilot doživljava. Iako se zove slobodno letenje, potrebno je poštovati određene propise vazduhoplovstva tj. piloti moraju proći obuku u ovlašćenoj školi, leteti s ispravnom opremom i u odgovarajućim metereološkim uslovima u koordinaciji s kontrolom vazdušnog prostora. Poštujući ove osnovne principe ulazak u svet slobodnog letenja biće brži, sigurniji i doneće više zadovoljstva.

Lista klubova >>>

Adresar klubova

Najnoviji tekstovi

Vesti iz sporta