Planinarenje

Iako je jedan od glavnih ciljeva osvajanje vrha neke planine, planinarenje je najjednostavniji i najsvrsishodniji oblik očuvanja i unapređenja zdravlja. Najkraće rečeno planinarenje je sportsko - rekreativna aktivnost ljudi koja se sprovodi kroz organizovan boravak u prirodi - planinama. Planinarenje je način i stil života, čitav niz aktivnosti koje savremenom gradskom čoveku život čine ugodnijim, zanimljivijim i nadasve lepšim. Biti planinar znači obilaziti i upoznavati lepote Zemlje, uživati u prekrasnim gorskim vidicima, sticati nove prijatelje. Odlazak u prirodu i kretanje na čistom planinskom vazduhu predstavlja aktivan način odmora, koji uprkos uloženom fizičkom naporu, čoveka ispunjava novom snagom i zadovoljstvom.

Planinarenje često zahteva dobru kondiciju, jer ono obuhvata penjanje, silaženje, nošenje ranca itd. Osnovna planinarska oprema podrazumeva cipele, jaknu, ranac. Spisak opreme za ozbiljnije planinarske ekspedicije je dugačak, a sa razvojem opreme iz planinarenja su nastajale druge discipline koje podrazumevaju različite tehnike penjanja. Po međunarodnoj klasifikaciji iz planinarstva su proistekli:

• alpinizam
• orijentaciono trčanje
• sportsko penjanje
• Free climbing

Alpinizam predstavlja najveći stepen dostignuća u planinarstvu. Bavljenje alpinizmom zahteva: stalnu, odličnu fizičku kondiciju, psihičku stabilnost, veliko iskustvo, poznavanje različitih tehnika penjanja sa težim elementima u suvoj steni i ledu i drugih faktora neophodnih za sigurno i uspešno izvođenje penjačkog uspona. Alpinista se obučava i osposobljava da u planini boravi, bez obzira na lokaciju, na najnepristupačnijim terenima, u bilo kojem delu sveta, u svako godišnje doba i u najsurovijim vremenskim uslovima (izuzetno niske temperature, velika nadmorska visina i sl.).

Lista klubova >>>

Adresar klubova

Najnoviji tekstovi

Vesti iz sporta