Parkur

Parkur  je veština efikasnog kretanja kroz okruženje uz korišćenje samo sopstvenog uma i tela. Zbog toga uspešno bavljenje ovom disciplinom podrazumeva podjednako jačanje – tela  fizičkim treningom i testiranjem izdržljivosti, a uma postavljanjem ciljeva i ispitivanjem sopstvenih dometa unutar same discipline.

Parkur predstavlja metod treniranja čovekovog tela da se kreće tečno i efikasno, koristeći prepreke koje se nađu ispred vas. Ova disciplina je nastala osamdesetih godina u francuskom gradu Lisa, nedaleko od Pariza, a danas ima na hiljade poklonika. Zahvaljujući atraktivnosti pokreta i same filozofije koja prati trejsere (poklonike ovog sporta), sve su više zastupljeni u filmovima, video spotovima… Cilj je da trejser stigne od mesta A do mesta B što efikasnije, korisnije, tečnije, elegantnije, u jednom neprestanom trku bez obzira kakve se prepreke nađu ispred njega.

Suština parkura zasniva se na filozofiji da je život sastavljen od prepreka i izazova i da je njegov smisao savladavanje istih. Dakle, parkour nije ni samo sport, ni samo kulturni fenomen on je kombinacija jednog i drugog i mnogo više od toga…

SPORTOVI-PARKUR

Lista klubova >>>

Adresar klubova

Sportske akcije - Parkur

Besplatne radionice parkoura

  • Organizator: Parkour škola
  • Grad: Beograd
  • Adresa: Milentija Popovića
Parkour škola "PKS" poziva sve zainteresovane na parkour radionicu.
Sport: Parkur

Najnoviji tekstovi

Vesti iz sporta