Biciklizam

Biciklizam mnogi doživljavaju kao vid rekreacije i održavanja kondicije. On je, međutim, za mnoge stil života, dok drugi o ovom fenomenu razmišljaju na veoma pragmatičan način – kao o nečemu što ih na optimalan način može prevesti od tačke A do tačke B.

Bicikl je nastao je u Evropi u 19. veku. Otkriće bicikla nije vezano za određenu godinu ili konkretnog izumitelja. Kroz istoriju je bilo više primera vozila pokretanih ljudskom snagom. Starlijev model bicikla iz 1885. godine se najčešće smatra prvim modernim biciklom. Sledeće poboljšanje bilo je uvođenje pnemuatskih guma, 1888. godine, koje je uveo Škot Džon Danlop. Od tada se osnovni koncept bicikla nije bitno menjao, osim što su današnji bicikli daleko lakši za upravljanje i sigurniji.

Danas je biciklizam standardni olimpijski sport u nekoliko disciplina. Postoji i određen broj biciklističkih disciplina koje nisu u olimpijskom programu. Biciklizam je uz plivanje, jedan od sportova koji angažuje najveći broj mišića i mišićnih grupa našeg tela. Boravak na čistom vazduhu i fizička aktivnost takođe pozitivno utiče na ljudsko telo. Za one manje aktivne preporučujemo sobni bicikl koji možete voziti ispred televizora.

SPORTOVI-BICIKLIZAM

Lista klubova >>>

Adresar klubova

Najnoviji tekstovi

Vesti iz sporta