Pikado

Glasine su da je pikado nastao od takmičenje između ratnika koji su se dosađivali dok su odmarali od bitke. Vojnici su bacali koplja prema preokrenutim krajevima vinskih bačvi. Kako je njihovo važbanje napredovalo, bila je potrebna sve teža i zahtevnija meta što je dovelo do toga da se za metu koristi komad drveta.

Prirodni kolutovi (godovi) drveta pokazali su se idealnim za gađanje, kao i radijalne pukotine koje bi se pojavile kada bi se drvo osušilo. Zima je učinila da se sport preseli u zatvoren prostor, a samim tim i da se koriste kraće strele.

Godine 1908 sudije iz Engleske su donele odluku koja je osigurala popularnost pikada kao sporta. U to vreme "igre na sreću" su bile ilegalne u pabovima.
Vlasnik paba "Bigfoot" Annakin je bio optužen da je u svom pabu omogućavao igranje igara na sreću, odnosno dopuštao je igranje pikada. On je tvrdio da pikado nije igra na sreću i dobio dopuštenje da se postavi tabla za pikado u sudnici.
Annakin je bacio tri strelice u broj 20 i pozvao bilo kojeg sudiju da uradi isto. Izazov je prihvaćen , međutim sudski službenici nisu mogli ponoviti pogodak i tako dokazali da pikado nije igra sreće već veštine.

Danas, pikado se igra kao razonoda ali i kao profesionalni sport sa okruglom metom prečnika 45,7 cm koja se postavlja na standardnoj udaljenosti od igrača (2,37m) na visini od 1,73m od poda do centra mete.

 

Lista klubova >>>

Adresar klubova

Najnoviji tekstovi

Vesti iz sporta