Mačevanje

Mačevanje je prijateljski duel u kojoj se dva protivnika bore hladnim oružjem koje drže u ruci te njime pokušavaju ubosti ili saseći protivnika. Mačevanje je jedna od najstarijih veština, prvi mač je napravljen još 3.000 godina pre nove ere, i za razliku od drugih sportskih disciplina, mačevanje je HRANILO, BRANILO I ZABAVLJALO.

Danas se savremeno, sportsko mačevanje bitno razlikuje od mačevanja u prošlosti. Ono predstavlja sport koji zahteva poštovanje sportskih pravila, protivnika, sudija, puno rada i odricanja da bi ste postali šampion.

Ono što će vam svaki mačevalac reći kad prvi put uzmete oružje u ruke, kad se prvi put borite za svoj klub, za svoju zemlju, da je to osećaj koji ćete pamtiti za života. A ono što je najlepše, možete imati deset ili pedeset godina, nije kasno da postanete dobar mačevalac, naučite da poštujete sebe i protivnika i uživate u borbi i nadmudrivanju na plemenit, sportski način. U tom smislu predstavlja jedan od “plemenitih” sportova i kao takav je u porodici Olimpijskih sportova još od prvih Olimpijskih igara. Vrste mačevanja razlikuju se po vrsti oružja te tzv. važećoj površini odnosno delu tela u koji se zadaje udarac. Vrste oružja su : floret, mač i sablja. Cilj borbe u prva je dva slučaja je nanošenje uboda protivniku dok je, kod sablje, cilj naneti posekotinu.

Sportovi Mačevanje

Lista klubova >>>

Adresar klubova

Najnoviji tekstovi

Vesti iz sporta