Gimnastika

Gimnastika, čije ime potiče od stare Grčke reči za disciplinarne vežbe, je kombinacija motoričkih veština i sposobnosti kao što su: koordinacija, gracioznost, spretnost, snaga, fleksibilnost itd., a sve to zajedno ukomponovano sa akrobatskim veštinama. Danas ovaj sport sjedinjuje sedam kategorija a to su: sportska gimnastika, ritmička gimnastika, skokovi na trampolini, sportski aerobik, sportska akrobatika i tzv. opšta gimnastika.

Sportska gimnastika je najraširenija i najpoznatija sportska disciplina gimnastike. Čak se ponekad pod nazivom gimnastika u stvari podrazumeva, iako pogrešno, baš sportska gimnastika. Najčešće se deli na mušku i žensku sportsku gimnastiku, i to na način da se vežbači takmiče na preskoku, razboju, konju s hvataljkama, krugovima, vratilu i na tlu, dok se vežbačice takmiče na tlu, dvovisinskom razboju, preskoku i gredi.
Gimnastika kao sistem pripreme vojnika potiče još iz vremena stare Grčke. Postoje i zapisi o različitim modelima gimnastičkog vežbanja i u staroj Kini i Indiji. U današnjem obliku sportska gimnastika je nastala u 19. veku u tadašnjoj Nemačkoj i Čehoslovačkoj.

Sportska gimnastika je olimpijski sport od samih početaka modernog olimpizma 1896. godine, iako je ženama dopušteno takmičenje u sportskoj gimnmastici na Igrama tek 1928. godine.

Lista klubova >>>

Adresar klubova

Sportske akcije - Gimnastika

Besplatni treninzi u Sportskom centru MOVEMENT FACTORY

Od osnivanja 2008. godine misija udruženje građana “Element” je da promoviše sport i zdrav način života. Tokom osam godina postojanja, pomoću portala BesplatanSport.com činili smo da sport bude dostupan što većem broju dece, kroz organizovanje i promovisanje velikog broja besplatnih sportskih aktivnosti.  
Sport: Gimnastika

Poziv spotskim klubovima - Besplatni treninzi tokom 2014

Poziv sportskim klubovima da se priključe akciji BESPLATNI TRENINZI TOKOM 2014.
Sport: Gimnastika

Pazi kako rastem

Asocijacija sportskih centara Srbije realizuje projekat pod pokroviteljstvom Ministarstva za omladinu i sport pod nazivom „Pazi kako rastem“, sa ciljem da što više mališana počne da se bavi sportom, stvara zdrave navike, razvija sportski duh i toleranciju.
Sport: Gimnastika

Najnoviji tekstovi

Vesti iz sporta