Biatlon

Biatlon, generalno je termin kojim se označava sport koji se sastoji od dve discipline - kombinovane. Biatlon se međutim najčešće koristi da označi zimski sport koji kombinuje "cross-country" skijaško trčanje i gađanje iz puške. Dok trčanje na skijama iziskuje velike fizičke napore, streljaštvo traži bistru glavu i smireno i opušteno telo.

Ukratko, biatlonsko takmičenje se satoji od trčanja na skijama koje je ispresecano gađanjem u 2 ili 4 navrata, pola iz ležećeg a pola iz stojećeg položaja. Kada dotrči do mesta gađanja biatlonac mora za kratko vreme da se izmeni od zadihanog skijaša do smirenog strelca. Za manje od minuta, koliko obično traje zadržavanje pred metom, biatlonac treba da uspori svoj rad srca sa od oko 180 do 200 otkucaja u minuti na oko 100 otkucaja, da se postavi u položaj za gađanje, napuni pušku i ispuca svojih pet hitaca. Naravno, i da pogodi metu. Svako gađanje ima 5 meta, a u zavisnosti od rezultata gađanja, takmičarima se dodaju kaznene sekunde ili moraju trčati kazneni krug, za svaku od promašenih meta. Kao i u svim trkama, za pobedu je potrebno najkraće vreme.

Sport vodi poreklo iz obuke Norveških vojnika. Prvo poznato takmičenje je zabeleženo 1767 među graničnim patrolama. Postepeno se širio Skandinavijom najpre kao oblik vojničke obuke. Biatlon je naročito popularan u svojoj domovini - Norveškoj ali i u Nemačkoj i Rusiji, za koju se procenjuje da u klubskim takmičenjima učestvuje čak oko milion biatlonaca.

 

Lista klubova >>>

Adresar klubova

Najnoviji tekstovi

Vesti iz sporta