Back BesplatanSport.com

Savez za školski sport i fizičko vaspitanje Srbije

Rejting
★★★★½
Ocena: 4.65 - 25 glasova

Adresa
Bulevar Mihaijla Pupina 2
11070
Telefon
011/301-44-32
E-mail
Selekcija kluba
Mešovita

Savez za školski sport Srbije je dobrovoljan, nevladin, nepolitičan i neprofitni savez udruženih organizacija u oblasti školskog sporta sa teritorije Republike Srbije.U Savez za školski sport Srbije udružuju se opštinski, gradski i savezi za školski sport jedinica lokalnih samouprava Republike Srbije. U Savez se mogu udružiti i druge zainteresovane organizacije iz oblasti školskog sporta , 

Sistem školskih takmičenja započeo je još daleke 1969/70 školske godine, kao rezultat inicijative Jugoslovenskog olimpijskog komiteta, Jugoslovenskog saveza organizacija za fizicku kulturu i Saveza društava pedagoga za fizičku kulturu Jugoslavije, koji su aprila 1968. godine pozvali sve škole i školska društva za fizicku kulturu u svim republikama tadašnje Jugoslavije da organizuju takmičenja pod nazivom "Male olimpijske igre".

Ovaj poziv su uputili u cilju:

• pružanja podsticaja za razvoj masovnog sporta medu školskom omladinom, širenju humanih ideja u sportu, koji bi inspirisan olimpijskim igrama trebalo da vezuje i zbližava školsku omladinu;

• da se stvore uslovi koji će mladima pružiti mogućnosti da razviju svoje stvaralačke potencijale u sportu i da se tako na najprirodniji način afirmišu olimpijske nade.

Savez društava pedagoga fizičke kulture, SOFK i Republička zajednica obrazovanja Srbije pokrenuli su 1970. godine sportska takmičenja učenika osnovnih i srednjih škola pod nazivom "Sportske igre školske omladine Srbije" (SIŠOS), tako da su u Školskoj 1970/71. godini organizovana takmičenja u rukometu i atletici u četiri stepena (školska, opštinska, regionalna i republička)

Sledeće školske 1971/72. godine finalna republička takmičenja organizovana su u 5 sportova: atletika, rukomet, košarka, odbojka i fudbal. Juna 1975. godine 14 drutveno-političkih, sportskih i stručnih organizacija i drugih republičkih institucija potpisalo je Društveni dogovor o finansiranju igara. Na osnovu toga konstituisan je Republički odbor (februara 1976.), koji je u saradnji sa sportskim savezima udruzenih u SOFK Srbije, usvojio nov četvorogodisnji program (1976-1980).

Ovim programom broj takmičarskih disciplina se povećao za još sedam sportova (skijanje, plivanje, gimnastika, ritmičko-sportska gimnastika, streljaštvo,biciklizam i stoni tenis), tako da je takmičarski program imao 12 sportova. Tako se počev od školske 1976/77. takmičenja odvijaju u zaokruženom četvorogodišnjem olimpijskom periodu.

Naziv igara je dopunjen, tako da se od 1976. godine zovu "Olimpijske sportske igre školske omladine Srbije", čime je u njihovom nazivu istaknuto baziranje na osnovnim olimpijskim idejama.

2011-02-28 00:00:00
Savez za školski sport i fizičko vaspitanje Srbije Prikaz sportskog kluba Savez za školski sport i fizičko vaspitanje Srbije u sportskom adresaru na portalu BesplatanSport.com

, ,

Broj pregleda: 8,887
U kategoriji Granski sportski saveziBesplatanSport.com FaceBook Twitter

Pin It
Mapa

Popularni Klubovi

PREPORUČENI KLUBOVI

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori