Back BesplatanSport.com

Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja "Novi Sad" Novi Sad

Rejting
★★★★
Ocena: 4.2 - 10 glasova

Adresa
Lovćenska 16
21000
Telefon
021/450-188
E-mail
Selekcija kluba
Mešovita

Početkom sedamdesetih godina javila se potreba za obrazovanjem visokokvalifikovanih pedagoga u oblasti fizičke kulture za potrebe srednjeg obrazovanja. Dotadašnja Viša pedagoška škola obrazovala je kadar za potrebe osnovnih škola. Imajući u vidu nastale potrebe, na predlog Izvršnog veća Vojvodine, Skupština SAP Vojvodine, na sednici Pokrajinskog veća i Prosvetno-kulturnog veća Vojvodine održanoj 22. aprila 1974. donela je Zakon o osnivanju Fakulteta fizičke kulture sa sedištem u Novom Sadu. Na istoj sednici Skupštine Vojvodine doneta je odluka o obrazovanju Matične komisije za vršenje priprema za početak rada Fakulteta. Nakon višemesečnog rada Matična komisija je raspisala konkurs za upis prve generacije studenata i utvrdila privremeni Nastavni plan i program.

 

Svečano otvaranje Fakulteta održano je 4. decembra 1974. godine u amfiteatru Više pedagoške škole u Lovćenskoj ulici bb, u Novom Sadu, u zgradi u kojoj se Fakultet i danas nalazi. Nastava je počela 9. decembra 1974. godine, a taj datum je prihvaćen kao Dan Fakulteta. Školske 1981/82. upisana je prva generacija poslediplomskih studija. Prvi doktorat iz oblasti fizičke kulture odbranjen je 1984. Ceneći sve veću potrebu za obrazovanjem visokokvalifikovanih stručnjaka (trenera) i menadžera za potrebe sporta, od školske 2004/05. godine Fakultet izvodi nastavu i na trogodišnjim studijama – smerovi: Sport i Sportski menadžment. U prvu godinu četvorogodišnjih studija školske 2007/08. upisano je 272 studenta, a u prvu godinu trogodišnjih studija 58 studenata (sport 42 i sportski menadžment 16). Do 1. oktobra 2007. godine na Fakultetu je diplomiralo 2262 studenata, diplomu magistra fizičke kulture steklo je 203 studenta poslediplomskih studija, a doktorsku disertaciju odbranilo je 83 magistra u oblasti fizičke kulture. Kapaciteti Fakulteta za izvođenje nastave su: velika sala (košarka, odbojka, rukomet, mali fudbal), mala sala (ritmička gimnastika i ples), gimnastička sala (sportska gimnastika), dva amfiteatra, pet učionica i računarski centar. U zgradi na Đačkom igralištu: velika sala, sala za borilačke sportove i fitnes kabinet. Na Đačkom igralištu postoje atletska borilišta, teniski tereni, dva igrališta za rukomet, košarkaško i odbojkaško igralište.

2011-02-20 09:48:00
Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja "Novi Sad" Novi Sad Prikaz sportskog kluba Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja "Novi Sad" Novi Sad u sportskom adresaru na portalu BesplatanSport.com

, ,

Broj pregleda: 16,452
U kategoriji Škole i edukacijaBesplatanSport.com FaceBook Twitter

Pin It
Mapa

PREPORUČENI KLUBOVI

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori