Košarkaški klub Tamiš Pančevo

Rejting
★★★★
Ocena: 4.42 - 12 glasova

Adresa
Vojvode Radomira Putnika 15
26000
Telefon
013/348 788
E-mail
Selekcija kluba
Muška

Sada već dalekog decembra 1992. godine, grupa zaljubljenika u košarku i mladih igrača u stanu porodice Jovanović odlučila je da formira košarkaški klub, koji će dobiti ime po svom prvom sponzoru – KK Agropan.

Povod je bio taj što je desetak momaka izašlih iz škola košarke Dinama i Profikolora ostalo bez mogućnosti da se dalje bavi ovim sportom. U leto 1993. godine, klub je zaigrao u okružnoj ligi, a svoj debi imao je na terenu kod suda, koji je među košarkašima nazvan Pivnica. Trener ekipe bio je Darko Jovičić

Već sledeća sezona je donela plasman u viši rang, a osnovana je i škola košarke, jer se već tada razmišljalo o budućnosti kluba. Iz tih prvih sezona datira i veliki rivalitet između KK Dinamo i KK Tamiš, a te su utakmice bile više od igre…

Godine su se nizale jedna za drugom, bilo je i uspona i padova, pobeda i poraza. Međutim, pamtiće se godina 1995. kada je za naš klub debitovao najmlađi član seniorske ekipe u istoriji – Nenad Marin, koji je sa tadašnjih 14 godina igrao bitnu ulogu u timu. Stasavale su generacije mladih igrača i vremenom preuzimale mesto u timu od starijih. Ono što je bilo neprolazno, to je kolektivni duh koji nas je pratio od osnivanja, zajedništvo i drugarstvo koje se oseća i danas. Teško je pobrojati sve momke koji su nosili klupski dres i ostavili traga u svim tim nebrojenim utakmicama… Zato je lista prijatelja kluba dugačka, a naši bivši igrači uvek rado viđeni gosti.

Od sezone 2000. počinje pravi takmičarski uspon kluba. Tada klub već nosi svoje današnje ime – KK Tamiš. Po prvi put se na košarkaškoj sceni grada Pančeva udružuju dva mala, lokalna kluba: KK Centar i KK Tamiš, a Marin Perić i Darko Jovičić, kao dva sposobna košarkaška radnika sa jasnom vizijom, udružuju sve igračke, organizacione i materijalne resurse oba kluba, sa ciljem da se formira jak i dobro organizovan tim koji će nastupati u visokom rangu takmičenja.

Uspesi se nižu. KK Tamiš je sezone 2001. bio prvak okružne lige i sa uspehom iste godine nastupao kao debitant u Drugoj srpskoj ligi, gde stiže do četvrtog mesta. Već u sezoni 2002/2003., kao drugoplasirani tim plasira se u Prvu srpsku ligu. Broj košarkaških zaljubljenika koji nas prate raste, a klub se konstantno pojačava najčešće pančevačkim igračima rasutim po klubovima širom Srbije, jer je politika kluba uvek bila da je KK Tamiš bio i ostao pravi gradski klub.

U svojoj debitantskoj sezoni u Prvoj srpskoj ligi, KK Tamiš je izborio opstanak u izuzetnoj konkurenciji, da bi već sezone 2004/2005 postao prvak Prve srpske lige i posle dugogodišnje pauze vratio grad Pančevo na veliku košarkašku scenu Srbije. Sportski novinari prozvali su tada igrače Tamiša – “osice”, aludirajući na borbenost i duh koji krasi naš tim. Cilj je dostignut, Tamiš je u saveznom rangu – Prvoj B ligi, sa ponosom smo isticali pre dve godine, ali ambicije time nisu nestale, naprotiv!

Usledili su novi izazovi u našoj debitantskoj sezoni u Prvoj B ligi 2005/2006. Tim je odlično selektiran i većinu ekipe su i dalje činili domaći košarkaši. Na kraju sezone je osvojeno impresivno peto mesto, a ostaje i žal za nekoliko ispuštenih pobeda koje su bile danak neiskustvu tima, ali cilj je postignut – opstanak u ligi. Već tada je postalo jasno da Tamiš može više.

Sezone 2006/2007. klub je po prvi put dobio generalnog sponzora. Rukovodstvo HIP Petrohemije zaključilo je četvorogodišnji ugovor o generalnom sponzorstvu, što je bio istorijski događaj za klub i košarku u Pančevu uopšte, a Tamiš je svom imenu dodao i ime generalnog sponzora, tako da je službeni naziv kluba od tada Tamiš Petrohemija. Već od ranije je nekoliko uglednih kompanija stalo iza kluba, a i gradske vlasti, nagradivši napore Tamiša nagradama za najuspešniji sportski klub i najuspešnijeg sportskog radnika opštine Pančevo nedvosmisleno su stale uz nas, jer je Tamiš postao jedan od najboljih promotera našeg grada širom Srbije.

Sa velikim ambicijama Tamiš Petrohemija je krenuo u ligaške okršaje u sezoni 2006/2007 i borio se za sam vrh do poslednjeg sudijskog zvižduka. Hala sportova na Strelištu je već postala neosvojiva tvrđava, teren gde je Tamiš obarao na pleća sve timove u ligi. Ostaće upamćen i impresivan uspeh kluba u takmičenju u Kupu Srbije, gde je ostvaren plasman u polufinale. Tada je, u saradnji sa RTV Pančevo ostvaren i prvi direktan prenos naše utakmice. Na kraju sezone, osvojeno je treće mesto u ligaškom takmičenju. Nekoliko nesrećnih povreda naših najboljih igrača tokom prvenstva onemogućili su nas da već tada ostvarimo novi cilj koji je postavljen – Prva A liga. Nedostajala nam je samo jedna pobeda, ali je i osvajanje trećeg mesta bio veliki korak napred i dalo nam motiv za još naporniji rad i još bolje partije.

Već naredne sezone 2007/2008, Tamiš Petrohemija osvaja prvo mesto u Prvoj B ligi, što je bilo ostvarenje sna, koje se zove – plasman u elitno takmičenje, Košarkašku ligu Srbije. Tadašnji trener bio je Dragan Nikolić. U debitantskoj sez

2011-08-16 00:00:00
Košarkaški klub Tamiš Pančevo Prikaz sportskog kluba Košarkaški klub Tamiš Pančevo u sportskom adresaru na portalu BesplatanSport.com

, , , , , , , , ,

Broj pregleda: 7,314
U kategoriji KošarkaBesplatanSport.com FaceBook Twitter

Pin It
Mapa

Popularni Klubovi

PREPORUČENI KLUBOVI

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori