Veslački klub Tamiš Pančevo

Rejting
★★★★½
Ocena: 4.56 - 9 glasova

Adresa
Gradska Šuma b.b.
26000
Telefon
064/1523-889 064/330-89-16
E-mail
Selekcija kluba
Mešovita

Veslački klub Tamiš vrši upis novih članova tokom cele sezone.

5. novembra 1922. godine,u Pančevu je osnovan Veslački klub "Dunav" S jeseni, kada su dani kraći, a vetar sa Tamiša počinje neprijatno da hladi, jedini koji pored reke nešto rade su ladjari i alasi. Oni prvi, vode računa da pristanište na Tamišu kod Crvenog Magacina bude spremno za još jedan prihvat bele ladje koja je toga dana završavala svoj drugi krug između Pančeva i Beograda.

Oni drugi, znali su gde riba "radi" i na kom mestu joj treba postaviti zamku. Tih dana, međutim, svakodnevni ritam života na reci poremetila je grupa ljudi koji su bučno razgovarali i rukama nešto mahali u pravcu desne obale Tamiša. U grupi je bilo mladih, ali i onih starijih i vidjenijih stanovnika naše varoši, a među njima i jedan visoki oficir.

Revnosni čitaoci "Pančevca" kojima nije promicala ni najmanja vest, mogli su sutradan, 22. oktobra 1922. godine, u svojim novinama da pročitaju: "Pri završetku lista saznajemo da naši varošani nameravaju osnovati veslački klub. Društvo bi nosilo ime "Dunav". Nadamo se da ce ovo udruženje naići na dobar odziv u našem građanstvu. Mi ovo osnivanje pozdravljamo i želimo novom društvu mnogo uspeha."   Čitajući ove redove čitaoci su samo zavrteli glavom, misleći pri tom: evo još jedne novotarije iz belog sveta. Ali nisu tako mislili glavni "krivci" za ovaj poduhvat. Samopregornim radom gospode Pere Pavlovića, Vilima Vajsa, majora Ilića, dr Milana Zaka, Alojza Filipovića, Jakoba Frajnda, Dragutina Srdanovića, Đure Halupe, Svetomira Žuržula, Ivana Stefanovića i drugih, počeo je rad Inicijativnog odbora za osnivanje veslačkog kluba u našoj varoši. Kada je ova grupa zaljubljenika u reku pripremila osnovna pravila, glavna (osnivačka) skupština Veslačkog kluba "Dunav" je zakazana za 5. novembar 1922. godine.

Dome, slatki dome! U kući dr Milana Zaka, pred skupom od oko 40 članova, usvojena su osnovna pravila kluba i izabrana uprava. Počasni predsednik postao je Đoka Pavlović, veliki gradski župan, a počasni potpredsednik Pera Pavlović. Za Predsednika kluba, jednoglasnom odlukom skupštinara, izabran je dr Milan Zako. Potpredsednici društva postali su Vilim Vajs i Viktor Carina, tajnici su bili Jakob Frajnd i Milorad Todorov, blagajnici Jovica Pavlović i Miša Groj. Društvo je imalo svoje lekare - dr Irića i dr Radovančeva. Tehnički vođa bio je Alojz Filipović, a advokati kluba dr Mihovil Tomandl i dr Šandor Preler. U Upravni odbor su izabrani: Karl Fridrih Naj, Adam Filipović, Herman Gramberg, Milorad Stojšić, Gena Marković, Arsen Bošković, dr Šandor Herc i dr Hugo Lenard. Članovi Časnog suda bili su dr Mita Topolovački, dr Adolf Scitinski, Giga Stojnov i Mileta Zestrijan, a kontrolori su postali Artur Baden, Dragutin Voloko i Karl Najhauz. U proleće, maja 1923. godine, počela je gradnja klupske kuće za smeštaj čamaca Veslačkog kluba "Dunav", Na desnoj obali Tamiša, a prema ladjarskom pristaništu. Plan objekta izradio je Đura Antonović, gradjevinar iz Pančeva i vlasnik poznate fi

2011-01-07 00:00:00
Veslački klub Tamiš Pančevo Prikaz sportskog kluba Veslački klub Tamiš Pančevo u sportskom adresaru na portalu BesplatanSport.com

, , , , , ,

Broj pregleda: 4,115
U kategoriji VeslanjeBesplatanSport.com FaceBook Twitter

Pin It
Mapa

PREPORUČENI KLUBOVI

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori