Vaterpolo klub Polet Sombor

Rejting
★★★★½
Ocena: 4.83 - 6 glasova

Adresa
Apatinski put bb
25000
Kontakt osoba
Saša Balaša
Telefon
060 552 44 33
E-mail
Selekcija kluba
Mešovita

Vaterpolo Klub 'POLET' Sombor - PRVI ŠAMPION JUGOSLAVIJE Šampion Južne Mađarske 1913. Šampion Jugoslavije 1921., 1922., 1924. Vicešampion Jugoslavije 1928. Šampion Srbije 1952., 1955., 1956., 1957., 1959., 1960. Prvak Beograda 1938. Istorijat vaterpola u Somboru (Iz brošure Dušana Kulundžije) "Poznata je priča da su krajem XIX veka dvojica viđenijih somborskih mladića došla u sukob i izazvali jedan drugog na dvoboj – i to mačevima. Tek kada su se strasti malo smirile, shvatili su da ni jedan ne ume da rukuje tim oružjem. Dug je put do dobrog mačevaoca koji može dostojno da se odbrani, a i po potrebi, protivniku "pusti krv". Zatražili su odlaganje dvoboja i marljivo vežbali uz asistenciju učitelja mačevanja koji su u to vreme povremeno navraćali u Sombor.

Treninzi se održavaju na Bazenu Mostonga Sportski Centar Soko Sombor.

Ceo grad je s velikom pažnjom pratio pripreme, procenjivao “formu” protivnika, i naravno, kladio se. Najzad, posle nekoliko meseci došlo je do dvoboja, a on je protekao, na opšte zadovoljstvo, više kao demonstracija virtuoznosti u mačevanju, nego kao gruba "menzura". Prateći pripreme pa i na kraju sam dvoboj, sugrađani su na najbolji način videli šta sve može da se postigne vežbanjem. Stariji su shvatili da to jača organizam čak i u zrelijim godinama. Omladina je došla do zaključka da se samo redovnim vežbanjem može doći do znanja i kondicije. Tako se začela ideja o osnivanju sportskog društva. U Selenči, u ulici Apolo (danas Mite Popovića) u kući bogate familije Turski, 15. aprila 1887. godine opremljena je jedna prostorija gimnastičkim spravama. Bio je to prvi konkretan rezultat zanesenosti mlade inteligencije željne sportskih aktivnosti. Dogovoreno je da se osnuje društvo i izrade pravila. Dva dana kasnije sazvana je sednica inicijativnog odbora koja je dugo trajala. Formira je privremena uprava s Đulom Šlageterom na čelu kao predsednikom i Palom Dekerom kao sekretarom čiji je zadatak da u roku od mesec dana sačine pravila i sazovu osnivačku skupštinu. Sve tehničke pripreme obavljene su na vreme, ali je skupština održana tek l. oktobra pošto je nadležno ministarstvo odobrilo Pravila. Nakon usvajanja Pravila izabrano je i prvo rukovodstvo SOMBORSKOG SPORTSKOG UDRUŽENJA. Predsednik je Đula Šlageter, potpredsednik Bela Kešmarki, sekretar Pal Deker, blagajnik Bela Rab, ekonom Janoš Jakobčić, klupski lekar dr Jožef Ratai, a pravni zastupnik Erne Pribil. Za trenera je angažovan Aleksandar Šana Demetrović, nastavnik gimnastike u nekoliko somborskih škola.

Aktivnost SSU u prvih nekoliko meseci svodila se na vežbe gimnastike i mačevanja. Udruženje je imalo čisto klasni karakter jer su njegovi članovi mogli da budu samo oni koji su se bavili umnim radom, dakle, državni činovnici, oficiri, advokati i lekari. S obzirom da je za prijem u članstvo trebalo da se obezbedi podrška bar dvojice uvaženih članova, a odluka je donošena tajnim glasanjem, jasno je da radnicima, zanatlijama i seljacima nije bilo moguće da probiju tu klasnu barijeru. U prvim pravilima Udruženja pominje se "atletski sport". Tada je ovaj izraz imao širi značaj od toga kako ga danas shvatamo. Jer, baviti se "atletskim sportom" značilo je biti svestran sportista, biti majstor u telesnoj snazi i veštini. To se, ipak, nije moglo postići samo gimnastikom ili mačevanjem. Zato je sigurno da je Somborsko sportsko udruženje gajilo i druge sportove u zavisnosti od toga koliko su članovi pokazivali interes. Plivanje se ne pominje posebno jer nije bilo mnogo onih koji su znali da plivaju. Zato niko nije bio angažovan za trenera. Ono malo plivača treniralo je po sopstvenoj želji bez ikakvog plana i programa. Štampa je zabeležila da je 1907. godine pri SSU formirana samostalna plivačka sekcija u okviru koje istovremeno, na incijativu studenata iz Beča i Budimpešte počinje prvi put na ovim prostorima da se igra i vaterpolo.

U Sombor je došao i Ištvan Jonaš iz Budimpešte, istaknuti mađarski plivač, šampion i rekorder pa se uz njegov dolazak i pominje osamostaljivanje plivačke sekcije. Naime, on je postavljen za njenog rukovodioca. Međutim, prema mađarskim izvorima, Jonaš je došao u Sombor još 1905. godine i doneo vaterpolo loptu. Jedan od najznačajnijih sportskih događaja u Somboru ne samo toga vremena već i do danas bilo je obeležavanje 25 godina postojanja i rada Somborskog sportskog udruženja. Proslava zakazana za 13. avgust 1911. godine danima je grandiozno i opširno najavljivama u lokalnim novinama. Pozvano je više od 50 nacionalnih i evropskih prvaka i rekordera u plivanju, a najzvučnije ime bio je Bela Las Tores, svetski rekorder na 1.000 m. Najveće iznenađenje priredio je domaći plivač Kalman Jambor koji je neočekivano, ali zasluženo pobedio čuvenog mađarskog šampiona Demjana u trci na 100 m prsno. Medalje, naručene u Berlinu kao i nagrade brojnih darodava

2011-02-25 00:00:00
Vaterpolo klub Polet Sombor Prikaz sportskog kluba Vaterpolo klub Polet Sombor u sportskom adresaru na portalu BesplatanSport.com

, , , , ,

Broj pregleda: 4,998
U kategoriji VaterpoloBesplatanSport.com FaceBook Twitter

Pin It
Mapa

Popularni Klubovi

PREPORUČENI KLUBOVI

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori