Back BesplatanSport.com

Savez za daljinsko-maratonsko i masters plivanje Srbije

Rejting
★★★★★
Ocena: 5 - 2 glasova

Adresa
Čantavirski put 24
24300
Telefon
063/506-187
E-mail
Selekcija kluba
Mešovita

Plivanje na otvorenim vodama je grana vodenih sportova  koja iz godine u godinu doživljava sve veću ekspanziju u svetu kao i kod nas, pa u skladu sa tim i na našim prostorima uočena je potreba za organizovanijem pristupu tom sportu.Takodje i masters plivanje koje je bilo u povoju i zahtevalo je da se krene sa organizovanijim radom naročito posle formiranja klubova koji se isključivo bave ovim sportom.

Najveće interesovanje za ove vodene sportove tradiconalno je bilo na teritoriji AP Vojvodine. Postojalo je nekoliko trka na otvorenim vodama koje su pojedinačno imale tradiciju kao i masters takmičenja.20.12..2006.godine je osnovan Vojvodjanski Savez za daljinsko maratonsko i masters plivanje a osnivači su bili:

1.PK Marathon Bačka Topola,

2.PK Bečej Bečej,

3.PK Spartak Subotica,

4.PVK Delfin Ada,

5.PVK Delfin Apatin

6.PVK Srem Sremska Mitrovic

Od 2007-2010.godine objedinjeni su svi maratoni na teritoriji AP Vojvodine i sva takmičenja su se organizovala kao   Vojvodjanski cup OWS. Ovo kup takmičenje je pozitivno uticalo na priključenje i drugih klubova koji su organizovali takmičenja u ovim sportovima a sa ostalog dela teritorije Republike Srbije.

Na inicijativu i podršku Plivačkog Saveza Srbije, Vojvodjanski savez za daljinsko-maratonsko i masters plivanje je prerastao u Savez za daljinsko-maratonsko i masters plivanje Srbije ,kako bi omogućio svim klubovima sa teritorije Republike Srbije ,da se u okviru tog Saveza  bave ovim sportovima.

Izvod iz odluka 5.sednice UO PSS od 19.05.2010.

"Uo je prihvatio i zvanično obećao podršku transformaciji Saveza za maratonsko plivanje Vojvodine u Savez za daljinsko,maratonsko i masters plivanje Srbije, kao pravnog naslednika i logičan i koristan vid organizovanja klubova i sekcija koje neguju ove segmente plivačkog sporta u Srbiji"

Ovaj Savez je od početnih 6.članica sada dostigao brojku od 30. i dalje je otvoren za sve klubove koji vide svoj interes da se udružuju, radi promocije ovih sportova kao i postizanja i vrhunskih rezultata.Savez propagira i formiranje klubova koji se isključivo bave ovim sportovima, pogotovo plivanje na otvorenim vodama jer treba samo uporediti odnos gradova koji imaju bazene i gradova koji nemaju a imaju kanale,reke jezera.U ovim drugim odnos plivača i neplivača je katastrofalan.  FINA kao svetska krovna organizacija  sportova u vodi prepoznaje 6.disciplina:

1.Plivanje

2.Vaterpolo

3.Sinhrono plivanje

4.Skokovi u vodu

5.Plivanje na otvorenim vodama

6.Ekstremni skokovi u vodu

Napominjemo da su sportovi od 1-4 svi prepoznati kao posebne grane sportova na osnovu  Pravilnika o sportskim granama u Republici Srbiji, sem pod tačkom 5.Plivanje na otvorenim vodama.Ovaj sport je postao olimpijski  2008.godine u Pekingu, kada je prvi put održana trka , 2012. u Londonu i sledeća je u Riu de Ženeiru 2016.

Sada se organizuje i SRB Open Water cup sa 22.takmičenja koja se boduju, a iz godine u godinu se stalno  povećava broj takmičenja i takmičara, jer ovaj sport mogu da upražnjavaju svi bez obzira na uzrast i pol. Ne iziskuje ulaganje izuzetno velikih materijalnih sredstava, a doprinosi mogućnost ostvarivanja velikih rezultata,  poboljšava mentalnu i zdravstvenu sposobnost svih učesnika.Sigurno da će i ova kup serija i sistematski pristup ,doprineti da se poveća broj vrhunskih takmičara u ovom sportu koji će nas u budućnosti uspešno predstavljati na medjunarodnom planu.

 

2011-06-18 00:00:00
Savez za daljinsko-maratonsko i masters plivanje Srbije Prikaz sportskog kluba Savez za daljinsko-maratonsko i masters plivanje Srbije u sportskom adresaru na portalu BesplatanSport.com

, , , ,

Broj pregleda: 4,164
U kategoriji PlivanjeBesplatanSport.com FaceBook Twitter

Pin It
Mapa

PREPORUČENI KLUBOVI

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori