Kajak kanu klub "Zabrežje" Obrenovac PREPORUČENO

Rejting
★★★★
Ocena: 4.37 - 27 glasova

Adresa
Prote Mateje Nenadovića
11500
Kontakt osoba
Marko Kojić
Telefon
064/177-50-96
E-mail
Selekcija kluba
Mešovita

Kajak kanu Klub Zabrežje je osnovan 1950. godine na inicijativu radnika zaposlenih u drvnom preduzeću Bora Marković čije ime je i nosio dugi niz godina. Prvi čamci dobijeni su od narodne tehnike i do obala Zabrežje, od Beograda doveslali su ih Braća Kujundžić. Prvi predsednikj kluba bio je Slavko Srećković – Reja. Takmičari kluba pored pomenutih Kujundžić Aleksandra – Ace-Džune, Tadije, Sretena – Ćeće i Dragutima – Gage bili su i Buda Matić, Aleksandar Ćeran, Bora Melcer i drugi.

Prvenstvo Srbije organizovano je na Zabrežju 1956. godine i ostaće zabeleženo po tome da su se tada po prvi put vozile polufinalne trke. Jedinu medalju osvojio je Bora Melcer u trci na 10 000 metara.

Klub je prvi put nastupio na prvenstvu države 1960. godine u Mariboru. Sestre Ljubica i Nada Ranković postaju prvakinje države i prve reprzentativke kluba. Tih godina klub se iz kruga kombinata, gde je bio do tada seli u prostorije na obali Save, te prostorije bile su u lošem stanju i odmah dobijaju naziv „kajak-šupa“, iako se klub preselio kasnije u nove prostorije naziv je ostao do dana današnjeg.

Sedamdesdetih klub se redovno takmiči u kajak ligi Jugoslavije i iako lošeg materijalnog stanja iz lige nikad nije ispadao. Tu pomaže i to da je kupljena i garnitura plastičnih čamaca, koji su zamenili dotrajale drvene čamce koji su neretko bili pravljeni u domaćoj radionici. 1973. Godine dolazi i do pojave kanua na našoj obali, prvi kanuista bio je Aleksandar Blažić zvani Aca-Sič. Klub se 1975. preselio u prostorije gde se i danas nalazi. Po prvi put dvoje naših takmičara nastupa na nezvaničnom prvenstvu Evrope za juniore u Italiji, to su Vesna Simić i Milan Matić.

Osamdesetih je jedna nova generacija takmičara stupila na scenu i 1984. , 1985, 1986 I 1987, osvajana je prvenstvo države u konkurenciji piuonira. Osamdeset pete u Strugi od mogućih šest osvojeno je pet zlatnih medalja. A tada junior Knežević Slobodan – Mesika postao je prvak države na 500. metara. Od aktivnog veslanja oprostila se grupa seniora, koji su se u kajacima spustili Savom od Slovenije do Beograda.

Početkom devedesetih grupa pionira koja je prerasla u juniore pobeđivala je sve konkurente, ali je sveopšta situacija i ratno stanje dovelo do situacije da klub ostane bez najboljih takmičara. Kao i nebrojeno put do tada Kujundžić Dragutin – Gaga stvara jednu novu generaciju. Titule prvaka države 95. , 96, 97, u pionirskoj konkurenciji i kadetskoj 97. pokazuju da se radi odlično sa najmlađima. Tih godina uz veliku pomoć PD TENT otvara se klubski restoran i grade se tereni za tenis.

Jedina godina kada nije proglašen ekipni pobednik prvenstva države bila je 2000. godina, klub iz sela Zabrežja nadmoćno je porazio sve velike klubove, koji na svoju sramotu nisu dodelili pehar namenjen sveukupnom prvaku države. Novi milenijum doneo je pregršt problema, promenili su se čamci, što je veliki trošak za sve klubove, a najviše nam je pored klubskog restorana pomagala Opštiinska uprava. Rezu

2011-03-25 00:00:00
Kajak kanu klub "Zabrežje" Obrenovac Prikaz sportskog kluba Kajak kanu klub "Zabrežje" Obrenovac u sportskom adresaru na portalu BesplatanSport.com

, , , , , ,

Broj pregleda: 10,731
U kategoriji KajakBesplatanSport.com FaceBook Twitter

Pin It
Mapa

Popularni Klubovi

PREPORUČENI KLUBOVI

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori