Back BesplatanSport.com

Železničko Planinarski Klub Dr R.Simonović Sombor

Rejting
★★★★★
Ocena: 5 - 6 glasova

Kontakt osoba
Piroska Tomasev
Telefon
064/225-2858
E-mail
Selekcija kluba
Mešovita

Železničko Planinarski Klub Dr R.Simonović Sombor

Naše planinarsko društvo sa ponosom nosi ime doktora Radivoja Simonovića. Ko je bio dr Radivoj Simonović? Doktor medicine, istaknuti narodni lekar. Sremac po rodjenju (iz Ledinaca), bačvanin po životu (u Somboru), lekar, planinar, geomorfolog, etnolog, istoričar, naučnik, fotograf. Posle završenih studija medicine u Beču odlazi na dužnost vojnog lekara najpre u Češku a zatim u Hercegovinu, Gacko i Nevesinje. Kraće vreme službovao je u Trstu i Lipiku. Godine 1896. došao je u Sombor i u njemu živeo i radio do kraja života, pune 54 godine. Kao vojni lekar u Hercegovini i Lici upoznao je lepote Prenja, Čvrsnice i Velebita i počeo da ih proučava. Posebno je voleo Velebit na koji je odlazio 17 puta. Njegovo ime nosi markirana stena na južnom Velebitu, takozvana Simonovićeva stapina. Bio je blizak saradnik Jovana Cvijića, Josipa Poljaka i Dragutina Hirca. Saradjivao je sa botaničkim institutima u Beču i Gracu. Družio se sa Lazom Kostićem i Bogdanom Dundjerskim. Za 92 godine života od 1858. do 1950. godine mnogo je radio, mnogo putovao i ostavio iza sebe delo kapitalne vrednosti.

Planinarski Klub "Dr Radivoje Simonović" Sombor-iako udaljeno od planina, u ovom gradu, u kome je živeo veliki planinar i naučnik,DR Radivoje Simonović-formira se posle oslobođenja masovno društvo gradjanskog sastava, s velikim brojem omladine. Učestvovali su u mnogim većim planinarskim akcijama širom zemlje,pod vodstvom planinarskog i turističkog radnika Djordja-Djura Daljčeva, Mare Popović, sekretara Sekereša- i najmladjih: Andjelije Nastasić, Petra Janjatovića i dr.

2012-05-20 00:00:00
Železničko Planinarski Klub Dr R.Simonović Sombor Prikaz sportskog kluba Železničko Planinarski Klub Dr R.Simonović Sombor u sportskom adresaru na portalu BesplatanSport.com

, , , ,

Broj pregleda: 4,682
U kategoriji PlaninarenjeBesplatanSport.com FaceBook Twitter

Pin It
Mapa

PREPORUČENI KLUBOVI

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori