Streličarski klub Niš

Rejting
★★★★½
Ocena: 4.82 - 11 glasova

Adresa
ETŠ "Nikola Tesla"
18000
Kontakt osoba
Miljko Čolović
Telefon
063/824-29-38
E-mail
Selekcija kluba
Mešovita

Streličarski klub „Niš“ je osnovan 29.10.1986. godine,  . Bio je to jedan od prvih, ali i veoma značajnih koraka u razvoju streličarskog sporta u Nišu a i mnogo šire, jer je u to vreme bio jedini klub koji je negovao ovaj drevni i olimpijski sport južno od Beograda.  

Sve je počelo tri godine ranije kada su Mihajlo i Miljko Čolović sa grupom dece zainteresovane za streličarstvo oformili Streličarsku sekciju pri DFK MZ „12. Februar“ i dobili salu za trening u OŠ „Vuk Karadžić“. Nekoliko meseci kasnije, u kontaktu sa članovima tadašnjeg SK „Crvena zvezda“ stiču i prva stručna znanja o ovom sportu, a nešto kasnije u bliskoj saradnji sa SK „Pančevo“ još dublje su pronikli u tajne ove plemenite veštine.  

Počinje se i sa organizovanjem turnira, najpre na lokalnom nivou a već februara 1986. godine održan je prvi FITA Indoor turnir na kome je učestvovalo 25 takmičara među kojima su bili i streličari iz Osijeka, Novog Sada i Pančeva. On je održan u sali OŠ „Vuk Karadžić“ u čast Dana MZ „12. Februar“ a povodom sećanja na bekstvo logoraša iz Logora na Crvenom Krstu. Ovaj turnir kasnije je postao tradicionalan. Istovremeno počinju da se organizuju i turniri na otvorenom.

Konstantni kvalitetni rad u Klubu i veliki entuzijazam koji je oduvek krasio članove donosili su vredne rezultate, a oni su najuspešnijima obezbeđivali mesto u reprezentaciji države. Bratislav Perić, Dragoslav Marković, Svetlana Nikolić, Zora Vuković, Jovana Kostić, Milenko Jovanović, Ivan Tasić, Ivan Đuričić, Slobodan Matić i Nikola Prodanović nastupili su jednom ili više puta u sastavu reprezentacije i branili njene boje na Prvenstvu Balkana, Evropskom Gran priu, Svetskom kupu, Svetskom Indoor prvenstvu, Evropskom prvenstvu, Univerzijadi i Svetskom univerzitetskom prvenstvu.

U Klubu se oduvek posebna pažnja posvećivala stručnom radu. Trener Miljko Čolović, počev od 1987. do 1989. godine, pohađao je i sa uspehom završio Međunarodni kurs olimpijske solidarnosti za jugoitočnu i istočnu Evropu koji su organizovali MOK i FITA. Kurs se održavao u Mošćeničkoj Dragi, Rijeci i Trakošćanu a predavači su bili vrhunski svetski treneri i streličari, tako da je tu stekao ne samo zvanje streličarskog trenera sa međunarodnom licencom, već i vredna znanja koja je primenjivao u svom trenerskom radu u Klubu. Udružena sa iskustvom i vrednim radom, ova znanja donosila su sve bolje rezultate i konstantni napredak u postignućima.

 

2011-01-09 00:00:00
Streličarski klub Niš Prikaz sportskog kluba Streličarski klub Niš u sportskom adresaru na portalu BesplatanSport.com

, , , , , , , ,

Broj pregleda: 6,674
U kategoriji StreličarstvoBesplatanSport.com FaceBook Twitter

Pin It
Mapa

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori