Atletski klub ''Vožd'' Jagodina

Rejting
★★★★★
Ocena: 5 - 4 glasova

Adresa
Kneginje Milice 80
35000
Telefon
035/251-575
E-mail
Selekcija kluba
Mešovita

Mada je osnivačka skupština kluba održana 7. decembra 1958. god., tadašnji Atletski klub "Kablovi" počeo je da radi na proleće naredne godine i pod tim imenom radio je sve do sredine 1992. god. od kada nosi današnji naziv. Prvi čovek kluba bio je Vlada Parmaković kome su uspešno asistirali Jovan Cvetković, Velibor Kostić i Slavko Kolar. Zajedničkim naporima već posle nekoliko godina "Kablovi" su stekli zavidno mesto u srpskoj atletici.

Prva medalja osvojena je na prvenstvu Srbije za juniore već posle nekoliko meseci rada. Treba svakako zabeležiti da je prvu klupsku medalju osvojio Slobodan "Boda" Vasić koji je tada bio treći u bacanju koplja. Prve medalje sa seniorskog prvenstva Jugoslavije, dakle najvećeg domaćeg takmičenja, doneo nam je Miroslav Milosavljević "Ditara". On je 1963. i 1965. god. bio treći u troskoku. Prvi državni rekorder iz našeg kluba postao je Slobodan Jovanović koji je 1965. god. u Nišu sa rezultatom 14,95 m postavio juniorski rekord Jugoslavije u troskoku.

Kratak zbirni bilans rada Atletskog kluba Vožd Jagodina za proteklih 45 godina: - kroz klub je prošlo preko 5.ooo mladića i devojaka od kojih su mnogi danas ugledni lekari, ekonomisti, pravnici, inženjeri a njih desetoro su profesori fizičke kulture; - naši takmičari nastupili su do sada na 2.960 takmičenja u zemlji i inostranstvu, i to u 27 zemalja sa četiri kontinenta. Jagodinski atletičari imali su prilike da se takmiče, između ostalih, i u Njujorku, Pekingu, Moskvi, Madridu, Ankari, Parizu, Tokiju, Budimpešti ... - muška i ženska seniorska ekipa bili su ekipni prvaci Srbije, ženska juniorska ekipa dva puta vicešampion Jugoslavije i dva puta ekipni prvak Srbije a pionirke pobednici Kupa Srbije; - na svetskim i evropskim prvenstvima nastupale su Marina Filipović i Marija Pavlović; - na kupu Evrope nastupali su Marina Filipović, Marija Pavlović i Dejan Bogićević; - na svetskom kupu u hodanju nastupio je Živadin Milenković; - na prvenstvima Balkana osvojili smo 21 medalju; - 132 puta naši takmičari stekli su počasnu titulu prvaka Jugoslavije. Uzgred, osvojili su još i 109 srebrnih i 123 bronzane medalje. U tom pogledu samo je pet klubova iz sadašnje države uspešnije od našeg kluba; - gornjem bilansu treba dodati 689 medalja osvojenih na prvenstvima Srbije, od toga je 261 zlatna; - 36 puta naši takmičari upisivali su svoje ime na počasnoj listi državnih rekordera i to u pet kategorija. Jedino u muškoj seniorskoj kategoriji još uvek nemamo državni rekord; - klub je dobitnik velikog broja društvenih priznanja od kojih pominjemo samo nekoliko: Zlatne plakete Atletskog saveza Jugoslavije i Atletskog saveza Srbije, Oktobarsku nagradu grada Jagodine i "Zlatnu buktinju" Jagodinskog sportskog saveza. Pored toga, naš klub je tri puta bio najuspešniji klub Pomoravskog okruga u anketi lista "Novi put" dok je Jelenka Ilić bila sportista godine 1996 u istoj anketi.

2011-01-02 00:00:00
Atletski klub ''Vožd'' Jagodina Prikaz sportskog kluba Atletski klub ''Vožd'' Jagodina u sportskom adresaru na portalu BesplatanSport.com

, , , , , , , ,

Broj pregleda: 3,755
U kategoriji AtletikaBesplatanSport.com FaceBook Twitter

Pin It
Mapa

Popularni Klubovi

PREPORUČENI KLUBOVI

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori