Bejzbol

Bejzbol je kao sport nastao u Americi sredinom devetnaestog veka. Prva bejzbol utakmica odigrana je 1846. godine u gradiću Hoboken, država Nju Džerzi. Nakon 23 godine formirana je prva profesionalna asocijacija, a 1876. godine i nacionalna liga. Zvanično je na programu olimpijskih igara od 1992. godine (Barselona), mada se pojavljivao 1912. godine na igrama u Štokholmu, zatim u Tokiju (1964) i Los Anđelesu (1984).
Iako predstavlja američki nacionalni sport, danas se organizuju i razna međunarodna takmičenja vezana za njega - bejzbol svetski kup, svetski šampionat (u raznim kategorijama), internacionalni kup i olimpijski bejzbol turnir.

Bejzbol (Baseball) je jedan od tri najpopularnija sporta u SAD, pored košarke i američkog fudbala. Sastoji se od veoma uzbudljivih, dinamičnih momenata igre i dužih intervala kada se vrši priprema za akciju. Igra se na travi, na otvorenim stadionima ali može i na „poljančetu“. Osnovni cilj igre je da ekipe u napadu udare bačenu lopticu tako da pre nego li protivnička odbrana uhvati lopticu igrači koji napadaju ''osvoje'' neku od četiri označene baze. Postoji i podvarijanta bejzbola koja se igra na manjem terenu i s nešto većom loptom koja se naziva softbol .

 

Lista klubova >>>

Adresar klubova

Najnoviji tekstovi

Vesti iz sporta