Kuglanje

Kuglanje je igra u kojoj se poeni dobijaju rušenjem kegli kuglama. U osnovi, igrač baca tešku kuglu za kuglanje po ravnoj površini kako bi porušio kegle, 9 ili 10 u zavisnosti koji se tip igre igra.

Postoji više vrsta kuglanja a nama najpoznatija su kuglanje sa 9 i kuglanje sa 10 čunjeva

  • Ninepin Bowling = Kuglanje sa 9 čunjeva - klasično kuglanje
  • Tenpin Bowling = Kuglanje sa 10 čunjeva - Američko kuglanje ili Bowling

Kuglanje sa 9 čunjeva (nazivamo još i klasično kuglanje) je većinom zastupljeno u Evropi i zadnjih desetak godina pomalo izumire. Ovo kuglanje se sastoji od 9 čunjeva i kugli prečnika oko 17 cm (kugla je kako po dimenzijama tako i po masi manja od kugle koje se koristi u Američkoj verziji ove igre - bowling-u). Kugle su bez rupa iako se negde mogu pronaći s jednom ili dve rupe koje se ne smeju koristiti na takmičenjima.

Staze su kraće nego kod američkog sistema kuglanja. Čunjevi, za kuglanje na 9 čunjeva, su na kraju staze postavljeni u oblik kvadrata koji je rotiran tako da se jedna od dijagonala kvadrata poklapa sa pravcem staze. Kod većine automata na kuglanama, čunjevi imaju konopac na vrhu, kojim su povezani za automat i koji služi da se čunjevi podignu i postave na čunjsko postolje za sledeći hitac.

Zanimljiva je i priča da je tokom 1930-ih u nekoliko gradova SAD, kuglanje na 9 čunjeva bilo zabranjeno zato što su radnici radije odlazili na kuglanje nego što su odrađivali svoje norme. Ovo je jedan od glavnih razloga zašto je kuglanje na deset čunjeva tako popularno u SAD, dok je suprotno tome u Evropi više popularno kuglanje na 9 čunjeva. Kuglanje je sport koji nema granica. Opšte poznata stvar (makar, među ljubiteljima kuglanja u svetu) da je Srbija jedna od najjačih kuglaška nacija na svetu.

Lista klubova >>>

Adresar klubova

Sportske akcije - Kuglanje

Trenirajte kuglanje - BESPLATNO

Želite da trenirate kuglanje? Na pravom ste mestu!
Sport: Kuglanje

Najnoviji tekstovi

Vesti iz sporta