Devojka koja energiju živi

Ako biste hteli da je kvalifikujete jednom definicijom, rekli biste profesor fizičkog vaspitanja. I, naravno, pogrešili biste. Jer, Daniela Ignjatić je mnogo više od toga – u tome i jesu njena ,,draž” i njen ,,uspeh”. Dve strane su malo za sve čime se ona bavi...
Devojka koja energiju živi


Daniela Ignjatić je pravi borac za zdrav način života i veoma uspešno sprovodi svoju misiju da mladima i deci predstavi značaj bavljenja sportom, od malih nogu. Profesor je fi zičkog vaspitanja. Jedan od autora i koordinatora projekta ,,Požuri Polako”. Trener u okviru projekta ,,Dečija škola sporta”. Koordinatorka projekta ,,Znam da plivam, a ti ?“. Organizator i realizator mnogih sportskih projekata i manifestacija (Sportom protiv droge, Škola bez nasilja, Novosadski Maraton, Vrtićijada, NS Kapetani, Zdravi stilovi života i samoodbrana). Daniela je i Međunarodni spasilac za katastrofe, član međunarodnog tima Mađarske, Rumunije i Srbije DKMT. Autor dva naučna rada iz oblasti fi zičke aktivnosti predškolske dece.

Daniela, zašto je važno da se bavimo sportom, od malih nogu? I da li se sportom isto tako uspešno možemo baviti, ako počnemo da treniramo u nekim kasnijim godinama?

,,Sportom krećemo da se bavimo još kao bebe – počinjemo sa plivanjem u stomaku, pokrećemo sve mišiće da bismo prohodali i na kraju trčimo, ali toga mnogi nisu ni svesni. Sport je usmerena fizička aktivnost koja pozitivno utiče na pravilan rast i razvoj i veoma je važno da se deca od malih nogu kroz igru sportski vaspitavaju. Za pojedine sportove nije toliko bitno baviti se njima od malih nogu, da bismo bili uspešni, no bitno je na vreme prepoznati talenat i pružiti mu podršku’’.


Da li deca počinju da se bave sportom pod uticajem poznatih ličnosti – popularnih sportista, roditelja ili imaju svoje motive?

,,Poznati sportisti imaju veći uticaj na decu školskog uzrasta i omladinu i trebalo bi da ih što više posećuju po školama i klubovima, organizuju javne treninge, posebno reprezentativci. Nedostaje nam sportskog vaspitanja i ferpleja. Kod mališana, po mom mišljenju su motivi treniranja kompleksniji, jer se u predškolskom dobu oni tek upoznaju sa pojmovima kao što su sport, trening, trener, ekipa, takmičenje, pobeda, poraz, ferplej… U ,,Dečijoj školici sporta’’ (koja je pod pokroviteljstvom Uprave za sport i omladinu Grada Novog Sada), deca imaju priliku da se osim bazičnih sportova ( atletika, gimnastika i plivanje) upoznaju i oprobaju i u drugim veštinama, te i tu pronalazimo motivaciju. Podrška roditelja je veoma bitna, te se trudimo da i njih sportski motivišemo (neke smo naučili i da se kližu)’’.

Koliko mladi vremena posvećuju sportu i da li redovno dolaze na treninge?

,,Mladi su dosta zapostavili sport i uopšte fizičku aktivnost. Kako rastu školske obaveze tako je sve manje vremena za treniranje’’.

Da li je teško uskladiti školske obaveze sa treninzima?

Školski sistem bi trebao da pruži veću podršku đacimasportistima. Moderni način života je omladinu postavio sve više ispred računara i telefona, a sve manje u sportske sale i na terene’’.

Trener je najvažnija ličnost za sportiste. Kako vi komunicirate sa njima, i koliko je komukicija i autoritet, a istovremeno i prijateljski stav trenera važan?

,,Trener je važan oslonac svakog sportiste bez obzira na uzrast. Autoritet treba protkati naravno prijateljskim stavom, poverenje sportiste treba zaslužiti i sačuvati’ ’.

Koliko naši uspešni sportisti utiču na mlade, poznato je naprimer, da je zbog pobeda naših tenisera, (naročito  zbog populanosti Novaka Đokovića), tenis postao veoma omiljen među mladima. Da li je bavljenje sportom skupo?

,,Tenis je omiljeni sport jer je i Novak sportista za primer gde god da se pojavi. Volela bih da ga upoznam.Trenirati bilo koji sport je nažalost postalo skupo, a pogotovo kada na takmičenje treba da se ide u inostranstvo – nedostaju sponzori. Nekada su sportske sekcije po školama bile besplatne’’.

Autor ste mnogih projekata, “Sportom protiv droge”, “Škola bez nasilja”, “Novosadski Maraton”, “Vrtićijada”, “NS Kapetani”, “Zdravi stilovi života i samoodbrana”, koliko bavljenje sportom utiče na formiranje ličnosti, i koliko je sport moćan da skloni decu sa ulice, da ih usmeri na pravi put?

,,Sport je itekako uspešan u sklanjanju dece sa ulice. Vaspitava i duh i telo, razvija osećaj za brigu o svom zdravlju, socijalizuje ih, osnažuje, čini ih svesnijim svoje uloge za okolinu u kojoj žive – nema deteta koje nije donelo osvojenu medalju u vrtić ili školu….. Da, sport je pravi put’ ’.

Projekat “Požuri, polako” je okupljao generacijski različite ljude. Treninzi su bili uspešni I nisu podrazumevali profesionalno bavljenje sportom. Želeli ste da svima omogućite da imaju adekvatnu rekreaciju. Da li će te taj projekat realizovati i u budućnosti?

Najuspešniji projekat koji sam dosad realizovala je upravo ,,Požuri, polako,, projekat pod pokroviteljstvom Uprave za sport i omladinu Grada Novog Sada a nastao je na osnovu LAPa ( Lokalnog akcionog programa za mlade Novog Sada) i namenjen je mladima od 14 do 30 god. Okupio je preko 7.000 mladih i povezao ih i aktivirao u preko 50 različitih besplatnih sportsko-rekreativnih sadržaja. Jedinstven program na teritoriji cele Srbije, Novi Sad s pravom nosi status Grad mladih, jer ih posmatra kao važne činioce budućnosti i ulaže u mladost. Konkurisali smo i za 2014. godinu i čekamo odluku komisije.

Osim zbog zdravlja, kao i takmičarskog duha, koji sport budi u svim sferama života, zbog čega bi još trebalo da treniramo?

,,Sportisti su omiljene osobe u društvu, imaju poseban status, služe za primer pa zašto to ne bi bili i Vi sami?

Natalija Cajić

Izvor: http://novinenovosadske.rs

Posted: 25 decembar 2013
Pin It

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori