Pretplatite se na RSS feed

Aeromodelarstvo

Ranije se aeromodelarstvo smatralo aktivnošću kojom se prvenstveno bavi mlađi deo populacije, međutim danas se aeromodelarstvom bave od najmlađih do vrlo starih osoba, svih stručnih sprema i zanimanja.

Aviomodeli su umanjena kopija pravog aviona, međutim pravilniji izraz za većinu avio-modela bio bi "minijaturni avion". Kad se govori o aeromodelarstvu, ljudi koji nisu upoznati s njegovim osnovama često uopše ne razumeju o čemu je reč. Jedna od bitnih odrednica aeromodelarstva jeste da je uvek reč o letećim modelima, a ne maketama (iako se rade i leteće makete). Takođe treba razlikovati aviomodelarstvo u kojem se modeli izrađuju "za dušu" modelara koji uživa u njihovoj izradi i letu i takmičarsko/sportsko modelarstvo u kojima se aeromodelari sa svojim modelima takmiče u različitim kategorijama odnosno klasama.

Treba pomenuti i to da neki još uvek nisu načisto da li je vazduhoplovstvo sport, ali poznavanjem činjenice da je FAI (Međunarodna vazduhoplovna federacija) priznat od Međunarodnog olimpijskog komiteta kao i da su tri vazduhoplovna sporta uvrštena u olimpijske sportove, stvari postaju jasne…

Lista klubova >>>

Adresar klubova